IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-проходимият Volkswagen на всички времена

След 54 години офроуд „Лисицата“ Half-Track продължава да гази снега

Годината е 1962 г. и Курт Кецнер, гениален австрийски инженер на Volkswagen решава, че няма превозно средство, проектирано да отговаря на конкретния планински терен в неговата страна. Решението назрява моментално: „Ако не можете да го купите, направете го!“

 

Volkswagen Half-Track Fox

 

И затова австриецът създава свой специален офроуд автомобил, който е наречен Half-Track Fox. Вероятно вдъхновен от животното лисица (Fox). Кецнер преценява, че перфектната основа за неговия проект е микробус Volkswagen Т1, но решава, че ще му трябват вериги, за да се справи със снега. И се получава една от най-странните модификации на Т1.

Спира се на идеята да добави и чифт оси на „лисицата“. Задните две са със задвижващи танкови вериги по собствен дизайн на Кецнер. Монтирани на 13-цолови колела, веригите са направени от алуминий и гума, за да бъдат безопасни за използване и на обикновени пътища.

 

Volkswagen Half-Track Fox-1

 

Предните две оси получават нормални завиващи колела с 14-инчови гуми с грапав протектор. Освен това има диференциал с ограничено приплъзване, който помага да се осигури равномерно разпределение на мощността към колелата, дори в дълбокия сняг.

Изобретателят не вижда необходимост да модифицира 1,2-литровия, 4-цилиндров двигател на Volkswagen и се задоволява с 33 к.с. на стандартен мотор с въздушно охлаждане. Така машината Half-Track Fox ускорява до 35 км/ч и трудно може да надбяга жива лисица...

 

Volkswagen Half-Track Fox-4

 

Кецнер сглобява само две такива машини до 1968 г. и работи върху трета, но е принуден да прекрати производството по неизвестни причини. Една от тези машини в крайна сметка е закупена от музея на Porsche в южноавстрийския град Гмюнд през 1990 г., а след това е придобита от Bullikartel eV - общество на любителите на микробуси Volkswagen.

През 2005 г. те опитват да започнат реставрация на уникалния автомобил, но се натъкват на проблеми, които ги принуждават да спрат.

 

Volkswagen Half-Track Fox-5

 

През 2018 г. Volkswagen Commercial Vehicles, който разполага с необходимите ресурси и средства за извършване на работата, поема собствеността върху Half-Track Fox и го предава на своя отдел Classic Vehicle, като възлага пълната реставрация.

И сега „лисицата“ все още гази снега и според използващите странния автомобил, въпреки липсата на мощност, Half-Track Fox е невероятно добър в изкачването на снежни планини.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500