IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Няма друг такъв автомобил в света като STAR 25L

Микробусът е възстановен от призрачно състояние, след като е изоставен

Специализираните ванове като отделен клас винаги предизвикват особен интерес, където и да се произвеждат. Първоначално ванове, създадени по поръчка на различни компании се появяват в САЩ, след което идеята започва да се внедрява в други страни, включително Европа.

 

STAR 25.jpg

 

През 60-те години на миналия век в Полша се произвежда специализиран микробус за превоз на мебели. Създаден върху шасито на конвенционален камион STAR 25, микробусът се оказва много характерен, функционален и удобен. Като цяло, първоначално е трябвало да се използва полуремарке за доставка на мебели от магазина до клиентите.

В предната част на кабината има отделение за товарачи, затова е с прозорци. Но идеята бързо е изоставена поради мудността на машината в тесни улици, алеи и дворове. Тогава се появява нова вариант - да се постави вече съществуващото тяло върху шаси на камион.

 

STAR 25L.jpg

 

Производството е организирано във фабрика в Стараховице. За основа е взет STAR 25, един от най-масивните полски камиони по това време. Предната част на каросерията на мебелния камион е адаптирана към новите условия, задната част е оставена практически непроменена. Оформлението отпред е интересно, защото „килерът“ на товарачите е поставен на втория етаж, над кабината на водача. И така се ражда STAR 25L N-38.

Шофьорът в свободното си време често използва това място за спане. Общият тираж на такива микробуси е неизвестен, но със сигурност не е бил голям, максимум сто екземпляра, а един единствен е оцелял и днес до голяма степен благодарение на своя шофьор.

 

01-STAR 25L-4.jpg

 

Историята на спасяването на STAR 25L N-38 датира от осемдесетте години, когато все още работи по предназначение в полския град Хожув. Шофьорът поддържа автомобила в изправност, за което получава ценен подарък от ръководството на завода, който ги произвежда. Мъжът и колата излизат заедно на заслужен отдих в пенсия, а микробусът е изваден от експлоатация и предоставен на постоянния си водач, който го паркира в имота си. Именно това спасява уникалната кола.

С течение на времето собственикът умира, като единственият STAR 25L дълги години е използван за склад на открито. Но за късмет автомобилът не е предаден за скрап, а е пуснат за продажба, дори и в такава призрачна форма. Възстановяването на микробуса от новия собственик в оригиналния му вид отнема много години, огромно количество работа и пари, но си заслужава.


Още снимки на STAR 25L - вижте в галерията


Няма друга такава кола в света. Сега „мебелният салон“ е в движение и изглежда наистина впечатляващо. Автомобилът е основно реновиран, като в допълнение към възстановяването на купето и тапицерията е ремонтирана и механиката, подменен е и дизеловият двигател.

 

 

 

0 от 500