IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Това са 5-те най-бързо спиращи серийни автомобила

Впечатляващат им мощност е комбинирана с отлична спирачна система

Ускорението от 0 до 100 км/ч е популярен начин за измерване на бързината на автомобила. Когато става въпрос за високопроизводителни коли обаче малцина се сещат за разгледат спирачната сила на машината, от която се интересуват и възнамеряват да закупят.


най-бързо спиращи серийни автомобила


Нека първо обаче да си припомним как спирачните системи са се развили през годините. Първоначално те са се състояли от дървен блок и лост. Нарастващата популярност на пневматичните гумени гуми води до масовото приемане на механични барабанни спирачки – конструкция, приписвана в еднаква степен на Готлиб Даймлер и Луи Рено.

През 1917 г. американският инженер Малкълм Лохкийд патентова хидравличната спирачка, а Duesenberg е първият автомобилен производител, който възприема тази технология в своя Model A. Тази технология се превръща в стандарт за индустрията през 30-те години на миналия век. Постепенно спирачките стават по-ефективни от всякога и възникна друг проблем -  блокирането на предните колела при рязко спиране. Френският пионер в автомобилостроенето и самолетостроенето Габриел Воазен се смята за бащата на антиблокиращите спирачки, като именно той експериментира със системи, проектирани да модулират хидравличното спирачно налягане, за да намалят риска от приплъзване.


най-бързо спиращи серийни автомобила


През 1966 г. е представен Jensen FF и това е първият сериен автомобил, който разполага с антиблокираща спирачна система (ABS). Тя е разработена съвместно с Dunlop-Maxaret и се използва в наши дни, като сериозно доработена.

Кои обаче са най-ефективно спиращите коли? Отговор на този въпрос дава изданието Autoevolution, като в случая са избрани само серийни модели. Три от общо петте автомобила в списъка вече не се произвеждат, а данните за спирачни път на всички са взети от независими тестове, проведени от автомобилни списания, а не от производителите.

Най-бързо спиращите серийни автомобили (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500