IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Гумени стелки за кола - повече проблеми, отколкото помощ

Вижге какви опасности крие тяхното използване през зимата

Зимата е времето на реактивите, мръсния сняг и постоянните неудобства поради факта, че в купето на автомобила непрекъснато се натрупва течност, състояща се от разтопен сняг, пътна мръсотия и сол, които сме принудени да внасяме в салона на колата. Могат ли гумените постелки да ни избавят от тези нещастия и каква е сериозната опасност от използването им, ви разказваме сега.


гумени стелки


Мокрите и мръсни подове на автомобилите са неизменна част от шофирането през зимата, причинявайки постоянен дискомфорт на водачите. И изглежда, че обикновените стелки за кола трябва да се справят с този проблем. Но не. Ако са платнени, тогава влагата първо прониква в тях, а след това се озовава върху металния под на колата.

И това вече е проблем, тъй като води до корозия, а и може да причини късо съединение в окабеляването, тъй като в съвременните превозни средства огромен брой различни електрически снопове минават около пода. И постоянното присъствие в смес от сол, вода и пясък очевидно няма да им бъде от полза. Освен това тук има още един неприятен фактор.

По време на паркиране мръсната каша по пода на колата бързо замръзва, създавайки механичен натиск върху елементите на каросерията и електрическите кабели. И след като загреете пак салона на колата, тя отново става течна, активно прониква в микропукнатини и унищожава различни детайли. Ето защо много собственици на автомобили купуват специални гумени стелки, които на първо време облекчават тежестта на проблема.

Но влагата отново  се озовава на пода. Например по време на активни маневри или по време на рязко спиране почти неизбежно се случва въпросната течност да попадне под стелките, което  създава и благоприятни условия за натрупване, заради по-бавното изпаряване на влагата. И тогава всичко върви според описания по-горе сценарий, че доли и по-лошо - защото, както вече споменахме, гумените стелки не позволяват на влагата да се изпарява и дъното на колата остава доста по-дълго време мокро и следователно корозира повече.


0 от 500
  • #13
    25 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    възпитаните хора се събуват преди да влязат в автомобила
  • #12
    22 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "По време на паркиране мръсната каша по пода на колата бързо замръзва, създавайки механичен натиск върху елементите на каросерията и електрическите кабели."А има ли официална статистика дали тази каша бързо замръзва само при паркиране или този процес протича и при други видове движения? Също така, как може да измери с колко нютон-метъра на час въпросната каша оказва натиск на ел. мрежата на автомобила?
  • #11
    31 rate up comment 3 rate down comment
    Един тон глупости ( преди 1 година )
    Статиите ви ги пишат хора, които явно не са се качвали в кола.
  • #10
    28 rate up comment 1 rate down comment
    Чардафон ( преди 1 година )
    Хаха, като завиваме сте написали, че водата събрана в гумените стелки се разплисва и залива мокета по пода?!? Що за безумие е това?!?
  • #9
    26 rate up comment 2 rate down comment
    Хай ( преди 1 година )
    Що за статия е това?Автора да си препрочита статията най-малко 10пъти преди да я пусне.Редактора явно за нищо не става.
  • #8
    22 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    От гумените по-хубаво кяма.Мокета ,става на нищо и да го чистиш е робуване.
  • #7
    28 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Също така би била и добра идея да има и пантофи за вътре в колата. Мръсните обувки се събуват преди влизане и се слагат в специално ремарке към автомобила като по време на шофиране се обдухват за да изсъхнат. Ремаркето ще има и специално покривало което не пропуска вода, но има странични отвори за обдухване на обувките. За по-малките автомобили обувките да се слагат в пътен водонепромокаем чувал в багажника.
  • #6
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    За първи път си купих гумени стелки за модела, който карам, а не "универслани" от битпазара. Има огромна разлика - съвпадат с всяка чупка, имат висок ръб и се закрепят за пода. Никакъв проблем не виждам. И дори да падне сняг или някаква влага, нали има парно този автомобил. :) Пък и както са писали по-долу - па ще се изтръскаш, ще изсипеш ако стане повечко... :)
  • #5
    17 rate up comment 0 rate down comment
    дон чикен ( преди 1 година )
    то няма сняг, за какви проблеми говорим?
  • #4
    21 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Бе най-добре с градски транспорт, че може да захабите колата като дишате вътре.