IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota предлага защита на катализатора от крадци

Капакът може да се поръча за новия Prius или да бъде монтиран на по-стар модел

Toyota пусна изцяло нов Prius в САЩ с впечатляващ дизайн и подобрена производителност, но едно нещо остава непроменено – катализаторът на хибридния модел си остава един от най-търсените от крадците. Този детайл съдържа благородни метали като платина, паладий и родий, което го прави много привлекателен за крадците. Те са се научили да го свалят от автомобила за по-малко от минута.


Toyota Prius


Явно всички катализатори са еднакви, тъй имат една и съща функция - да почистват отработените газове от вредни химикали. Крадците имат своите фаворити и от години катализаторите на Toyota Prius и Tundra са начело в списъка.

Ето защо Toyota предлага монтиране на защитен капак за тази част при дилъра срещу допълнително заплащане. А за клиентите, които купуват Toyota Prius, моделна година 2023, се дава възможност да включат защитата в оборудването още при поръчката на автомобила.


Toyota катализатор


Подобна опция се предлага за по-старите Prius, настоящите Corolla, Sequoia, Tacoma, Tundra и 4Runner. Предпазителят е изработен по поръчка от алуминий 5052 и е закрепен със специални винтове.

Експерти отбелязват, че е напълно възможно крадците да не се опитат да развият капак, а направо да го отрежат, така че и той не предлага 100% защита. Цената му е 140 долара, но трудът по поставянето се заплаща отделно. Дори в този случай обаче клиентът ще плати много по-малко, защото един катализатор струва над 1000 долара.


0 от 500