IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кемпер от 1900-годишно дърво е оценен на $11,5 млн.

Необичайният дом на колела е направен през 1939 г. и има три стаи

Кемперите по света имат безброй варианти, но един от тях е наистина уникален. Защото е направен от 1900-годишно дърво, но не само това – предложен е за продажба във Флорида (САЩ) срещу изумителните 11,5 милиона долара!

 

1900-годишно дърво, превърнато в кемпер-1

 

Каква е историята на този уникален дом на колела? През 1939 г. дървосекач поваля 1900-годишна секвоя и я превръща в свое жилище. Четири месеца той дълбае ръчно „трупа“ на дървото, което е високо 80 метра и с диаметър 4 м.

След това собственикът живее в къщата седем години, а след това поставя необичайния си дом върху ремарке и така го прави мобилен, за да може да пътува. Един вид кемпер, макар и в онези години да не е същото, каквото е сега съвременното значение на този вид подвижни къщи.

 

1900-годишно дърво, превърнато в кемпер-2

 

10-метровият дом от секвоя има три стаи - спалня с легло и нощно шкафче, всекидневна с диван и маса, както и кухня. Дървената къща Redwood има електричество, но няма водопровод.

Въпреки ,че кухнята не разполага с най-съвременните удобства, тя е оборудвана с хладилник, електрическа готварска печка и двуместен кухненски бокс. Вътрешната декорация е много аскетична, но навсякъде са използвани естествени материали.

 

1900-годишно дърво, превърнато в кемпер-3

 

През годините тази конструкция е наследена от потомците на човека, който я е построил. Наследниците не държат паркиран дълго кемпера, а го показват на карнавали и панаири в почти всеки щат на Америка.

Неотдавнашното покачване на цените на горивата обаче се отрази, така че той е обявен за продажба. Просто разходите на собствениците за камиона се оказват твърде скъпи за тях. Така след повече от половин век кръстосване из Америка с бордово ремарке, Redwood Log House търси нов собственик. Но пък и цената си я бива.

 

1900-годишно дърво, превърнато в кемпер-4

 

От 1968 г. законът забранява изсичането на секвои в САЩ. Днес именно една секвоя се смята за „най-високото живо дърво“ в света със своите 115,6 метра. Макар и тази титла да е неофициална, защото естествено, няма как да се измерят всички дървета на земята.

Намира се в парка „Редууд“ в Калифорния и има собствено име - Хиперион. Точното местоположение обаче не се разкрива, за да се предпази секвоята от посетители и всякакъв вид човешка дейност, която би я увредила.

 

1900-годишно дърво, превърнато в кемпер-7

 

Хиперион е екземпляр от вида Sequoia sempervirens (вечнозелена секвоя). Гигантското дърво е открито през лятото на 2006 г. от Майкъл Тейлър и Крис Аткинс. Диаметърът му на нивото на гърдите на възрастен човек (около 1,4 м) е повече от 4.84 м. Дървото е открито в отдалечена част на националния парк, купена за федералното правителство през 1978 г. от администрацията на президента Джими Картър. Предполагаемата му възраст е между 700 и 800 години.

 

 

0 от 500