IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda ще внася автомобили от Китай в Япония

Компанията няма избор след затварянето на един от заводите си

Honda възнамерява да започне внася автомобили от Китай в Япония, твърди японското издание Nikkei. Безпрецедентната ситуация възникна след затварянето на един от заводите на Honda в Страната на възраждащото се слънце.


Honda Odyssey


Предприятието е затворено за модернизация след като приключи с производството на минавана Odyssey. И за да компенсира потребителското търсене за модела на вътрешния пазар, Honda ще започна да внася сглобени в Китай миниванове. Те се произвеждат в съвместното предприятие с GAC, като ще се наложат някои промени на конвейера, защото колите за Япония са с десен волан.

Медиите в страната твърдят, че доставките на Honda Odyssey са първият случай в историята, в който компанията започва да внася свои модели, сглобени в Китай. Най-доволни от случващото се дилърите на марката, тъй като те изпитват недостиг на автомобили заради липсата на полупроводници.

От компанията коментираха единствено, че „в момента се формира производствена база въз основа на нуждите на клиентите и пазара“. Honda ще трябва да внася в Япония и други модели, произведени в чужбина. Сред тях, например, е седанът Accord, но той обаче се сглобява в Тайланд. За целта заводът в тази страна ще увеличи капацитета си и ще се превърне в основен за Honda в Азия.

В същото време в Китай са доволни, че с прехода към нови енергийни източници в страната ще се произвеждат все повече и повече нови автомобили за всички пазари. Примерите на Tesla, General Motors, BMW и Stellantis показват, че е икономически изгодно да се изнасят автомобили от Китай за всички континенти.


0 от 500