IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Основен акционер в Tesla поиска Мъск да бъде сменен

Лео Когуан смята, че компанията има нужда от нов изпълнителен директор

По-рано тази седмица Илон Мъск продаде акции на Tesla за 22 милиона долара, спечелвайки 3,58 милиарда долара. Така той наруши дадено по-рано обещание, че няма да продава повече и това изглежда разстрои един от основните акционери на компанията.


Илон Мъск


Всъщност става въпрос за третия по големина индивидуален акционер на Tesla - Лео Когуан, чиито 22,7 милиона акции възлизат на почти 3,6 милиарда долара. Според него, с действията си Илон Мъск показва, че всъщност се е отказал от Tesla и трябва да бъде заменен като главен изпълнителен директор на компанията.

Досега Когуан имаше много положително мнение за Мъск, като публично го подкрепяше дори за някои негови спорни действия. Сега обаче явно нещата са се променили, като причината е решението на най-богатия човек в света да продава акциите си, за да финансира покупката на Twitter.

Именно в социалната мрежа Когуан изрази възмущението си от случващото се. Той написа, че току-що е вложил 500 милиона долара, за да подкрепи акциите на Tesla, докато в същото време само през последните дни Илон е продал свои акции за 35 милиарда долара. Когуан дори призова открито Мъск да бъде отстранен като главен изпълнителен директор и да бъде назначен нов, тъй като, според него, той е изоставил компанията.

„Илон изостави Tesla и Tesla няма работещ изпълнителен директор. Tesla се нуждае и заслужава да има работещ главен изпълнителен директор на пълен работен ден”, категоричен беше Когуан.

Продажбата на големи части от неговите акции на Tesla наскоро направи Илон доста непопулярен сред инвеститорите в компанията. Те не са съгласни с действията на Мъск, който финансира покупката на Twitter (44 милиарда долара) именно с продажба на акциите си в производителя на електромобили.


0 от 500