IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche представи нови матрични фарове с 65 000 светодиода

Оптиката ще се появи на автомобилите на марката през следващата година

Германският производител Porsche представи нови HD Matrix LED-фарове, използващи пикселна технология, разработена от компаниите Hella, Infineon и Nichia. Оптиката позволява да се контролира матрица от 65 536 клетки, като може отделно да се регулира яркостта на всеки пиксел и да промени формата на лъча.


Porsche HD Matrix LED


Фаровете достигат 600 метра и предлагат няколко режима на работа, включително специален за магистрали. От следващата година HD Matrix LED ще се предлага като опция за избрани модели. По предварителна информация това ще са Cayenne и Cayenne Coupe.

Новата технология е част от стратегията на Volkswagen Group, която притежава Porsche. Концернът активно развива осветителната технология и по този начин дава важен принос за подобряване на безопасността. Но фаровете са не само функционален елемент, но и дизайнерски. Например характерният светлинен подпис на Porsche е създаден от квартет светлини за движение и блок от светодиоди, подредени в матрица. В съвременните фарове има общо 168 (84 на блок) или 218, ако се използват допълнителни модули за дълги светлини и статични светлини за завой.


Porsche HD Matrix LED


Новите фарове, които ще се предлагат като опция за редица модели от следващата година, ще имат два блока вместо един с 16 384 микро-LED всеки. Това ще даде възможност да се използва матрица от 65 536 клетки и да се избере едно от 1024 нива на яркост на дългите светлини.

Приносът на всеки светодиод ще бъде изчислен отделно в системата за управление ECU. Тя ще отчита насрещния и преминаващия трафик, маршрута, заложен в навигацията и избрания профил на шофиране, и ще коригира параметрите на всеки 16 милисекунди.


0 от 500