IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американци спират стратегическото партньорство с Mercedes

Rivian се отказа да прави електрически ванове с производителя от Щутгарт

Съвсем наскоро -през месец септември, Rivian и Mercedes подписаха меморандум за сътрудничество относно стратегическо партньорство за съвместно изграждане на нови изцяло електрически ванове .Двете марки възнамеряваха да създадат ново съвместно предприятие с цел инвестиране и управление на завод в Европа за производство на големи ванове за Mercedes-Benz Vans и Rivian.


Rivian


Новите модели трябваше да използвали платформите VAN.EA на Mercedes и Rivian Light Van (RLV) от второ поколение. Чрез официално прессъобщение обаче сега стана ясно, че американският стартъп спира плановете си да произвежда своите електрически ванове в Европа и следователно повече няма да следва меморандума за сътрудничество, подписан с Mercedes.

От компанията добавят, че планират да посветят всичките си усилия на настоящата пътна карта за потребителски продукти и увеличаване на производствения капацитет. В изявлението на Rivian се казва още:

"В този момент ние вярваме, че фокусирането върху нашия потребителски бизнес, както и нашия съществуващ търговски бизнес, представляват най-атрактивните краткосрочни възможности за максимизиране на нашата стойност. Ние споделяме същата цел като Mercedes-Benz, да помогнем на света да премине към електрически превозни средства и очакваме с нетърпение да продължим сътрудничеството си с тях, но в по-подходящ за Rivian момент."


Rivian


В същото време Матиас Гайзен – ръководител на Mercedes-Benz Vans, каза, че уважава и разбира решението на Rivian, но стратегията за електрификация на подразделението Vans на трилъчевата звезда остава непроменена.

Гайзен добави, че планът за ускоряване на завода в Явор (Полша) не е засегнат и че компанията ще продължи да увеличава производството на електромобили в първия си специализиран завод за сглобяване на електромобили.

0 от 500