IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford изтегля повече от 600 000 коли по света

Два SUV.модела с 1,5-литров двигател може да се запалят

Американският производител Ford обяви рекордна сервизна акция заради опасен дефект, който може да доведе до пожар в двигателния отсек. Според агенция Reuters, 634 000 SUV от моделите Bronco Sport и Escape, произведени от 2020 до 2023 г. и оборудвани с 1,5-литров трицилиндров двигател, ще трябва да посетят сервизите на марката.


Ford Bronco


При тези автомобили корпусът на масления сепаратор може да се спука, което ще доведе до изтичане на смазка, контакт с горещи части и в резултат на това пожар под капака. Смяната на корпусите на маслоотделителя на всички 634 000 превозни средства едновременно е трудна и затова Ford ще пусне софтуер, който ще помогне за откриване на повреда.

Идеята в случая е софтуерът да открие спад на налягането и да издаде известие, което автоматично ще намали мощността на двигателя. Така клиентите ще могат да се придвижат до безопасно място, да спрат автомобила и да организират посещението си сервиз, съобщават от пресслужбата на производителя.

До момента Ford е получил 54 сигнала за пожари на автомобилите на марката с 1,5-литров двигател, като все още няма жертви. Компанията не препоръча на стотици хиляди собственици да оставят превозните си средства в гаража, докато проблемът не бъде отстранен, тъй като според нейните изчисления делът на дефектните коли е малък.

Сервизната акция обхваща 520 000 автомобила, продадени в САЩ и около 114 000, които са продадени в други държави.


0 от 500