IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чешката Praga представи първия си шосеен суперавтомобил

Двуместният Bohema ще бъде само в 89 бройки, цената започва от 1,28 млн. евро (видео)

Чешката автомобилна марка Praga, която е по-стара по произход от Skoda, представи първия си шосеен суперавтомобил Bohema, който е с усилен във Великобритания японски двигател с ниско тегло и голяма притискаща сила.

 

2024-Praga-Bohema-15

 

Става въпрос за влагането в Bohema на 3,8-литровия би-турбо V6 двигател от Nissan GT-R, който е модифициран от британските тунинг специалисти Litchfield Motors, като има мощност 700 к.с. и 724 Нм въртящ момент. Агрегатът е съчетан с 6-степенна секвенциална скоростна кутия Hewland, която има роботизиран съединител, осигуряващ полуавтоматичен режим за по-комфортно движение в града.

Марката Praga има над 100-годишна история и е по-известна с картинг и състезателни коли, но хиперавтомобилът Bohema е предназначен за обществените пътища. Компанията Praga е създадена през 1871 г. като производител на тежки машини и не само - от мостове до парни влакове. Първата кола слиза от производствената линия през 1907 г.

 

2024-Praga-Bohema-13

 

С течение на времето обхватът на производството се променя дори към военните технологии, включително производството на танкове. Praga започна да се занимава с картинг през 2009 г. и сега произвежда около 7000 шасита всяка година, което прави чехите едни от най-успешните производители в света.

Двуместният шосеен суперавтомобил е с монокок от въглеродни влакна, към който са прикрепени панели от карбонови влакна. Всички елементи на каросерията са тествани в аеродинамичния тунел на отбор от „Формула 1“. Благодарение на дизайна си хиперавтомобилът тежи само 1000 кг, а аеродинамичните му елементи са в състояние да генерират до 900 кг допълнителна притискаща сила при скорости над 250 км/ч. Титаниевите ауспуси карат двигателя да звучи по-добре.

 

2024-Praga-Bohema-31

 

Скоростта на Praga Bohema е ограничена до 300 км/ч. Според конструкторите е невъзможно да се движи по-бързо на която и да е писта в света, а за обществените пътища това е още по-достатъчно. Ускорението до 100 км/ч е за 2,3 секунди. Хиперавтомобилът е оборудван с регулируеми амортисьори, разположени хоризонтално. Колата е с 18-цолови джанти отпред и 19-цолови отзад. Спирачките са 380 мм карбоново-керамични дискове с 6-бутални апарати.

Въпреки, че колата е предназначена предимно за състезателни писти, тя има и много масови функции. Например седалки с настройки, отделения за смартфон, поставки за чаши и дори климатик. В разработката, която започва през 2017 г., е участвал и бившият пилот от F1 и настоящ ас на IndyCar - Ромен Грожан.

 

 

 

 

Praga ще построи само 89 Bohema, за да отпразнува 89-ата годишнина от победата на Praga Alfa на шосейното състезание „1000 мили“ в Чехословакия през 1933 г. Цените на суперавтомобила ще започват от 1,28 милиона евро, а производството се очаква да стартира в Чехия през втората половина на 2023 г.

След като производството започне, компанията се надява да произвежда 20 Bohema годишно. Сега се приемат поръчки и водят дискусии за продажби предимно във Великобритания, но също така в САЩ, Германия, Япония, Хонконг, Австралия и други пазари на суперавтомобили.

 

Още снимки на Praga Bohema - вижте в галерията

 

 

0 от 500
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Moнокок от въглеродни влакна, към който са прикрепени панели от КАРБОНОВИ влакна! Би трябвало поне английски да знаете-този сайт се крепи на преводи. Карбон=въглерод. Т.е и в двата случая става дума за карбон/въглерод.