IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как Mercedes пропусна да изпревари Toyota при хибридите

Германският производител направи plug-in W123 още през 1982 година

Японската компания Тойота представи тази седмица петото поколение на най-популярния хибрид в историята – Prius, който в Европа се предлага само като plug-in хибрид. Задвижването е с 2,0-литров четирицилиндров двигател и електромотор с обща мощност 220 к.с. - с 99 к.с. повече от предишния Prius, който е с 1,8-литров четирицилиндров агрегат. За европейския Prius е предвидена и по-мощна батерия – 13,6 кВт/ч (при предшественика е 8,8 кВт/ч), поставена под задните седалки. От Toyota посочват, че промените осигуряват „50% повече от сегашното поколение“, което би трябвало да означава пробег на електричество от 94,15 км (досега беше 63 км).

 

Mercedes-Benz W123 Elektro Antrieb-3

 

Това е настоящето на един от пионерите в разработването на хибридни автомобили – Toyota, която пусна в масово производство първата бензиново-електрическа кола, а именно Prius и то точно преди 25 години – декември 1997-а. В миналото обаче и други автомобилни производители разработваха такива коли, сред тях и Mercedes.

Енергийната криза от 1979 г. кара автомобилните производители да създадат алтернатива на традиционните автомобили с ДВГ. Mercedes е първият сред европейските в тази област. През 1982 г. на индустриалния панаир в Хановер германците представят хибридното комби Mercedes-Benz W123. Автомобилът е конструиран по схемата Plug-in hybrid (PHEV).

 

Mercedes-Benz W123 Elektro Antrieb-1

 

В двигателното отделение на W123 са компактно разположени двуцилиндров бензинов двигател, електрически генератор, блок за управление, електромотор с мощност 30 кВт (41 к.с.) и автоматична 4-степенна скоростна кутия. Бензиновият двигател няма механична връзка с колелата и служи само за презареждане на електрическата батерия. С други думи, хибридният Mercedes-Benz W123 реализира последователна схема.

В багажника има батерия, сглобена от 91 желязо-никелови компонента, които са в метална тава, оборудвана със система за течно охлаждане. Всичко тежи почти 600 кг и заема лъвския дял от багажното отделение. В резултат на това за обслужване на батерията е необходимо да се внедри специален прибиращ се механизъм с прикрепено опорно колело.

 

Mercedes-Benz W123 Elektro Antrieb-4

 

Въртящият момент от електрическия мотор чрез модифицирана скоростна кутия се предава на задните колела. Иновацията е, че вместо стандартния преобразувател на въртящия момент, германските инженери инсталират фрикционен съединител, което значително намалява загубите на мощност в трансмисията.

Независимо от всичко, характеристиките на първия хибриден Mercedes не са впечатляващи. С едно зареждане на батерията колата може да измине 100 км. В случай на използване на бензинов генератор, разстоянието може да се увеличи с още 50 км. Двутонното комби се движи изключително бавно, а максималната скорост е ограничена до 80 км/ч.

 

Mercedes-Benz W123 Elektro Antrieb-2

 

Явно още не е било времето за хибриди и серийно въплъщение на тази кола няма. Въпреки това, германските експерти доказват на практика, че хибридната технология има бъдеще. До средата на 80-те години хибридният Mercedes-Benz W123 се тества, след което проектът е затворен. Разработките по него скоро се оказват полезни при създаването на първия електрически Mercedes W190 през 1990 г. Но това е съвсем различна история.

 

0 от 500
  • #8
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Важното е какво в момента. Времето никой не е върнал. Мрц както са тръгнали, може да ги купят китайците
  • #7
    5 rate up comment 6 rate down comment
    реплика ( преди 1 година )
    Дори и от 80-те технологиите са подобри от Тесла
  • #6
    7 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Технологията на Мерцедес от 82 съм сигурен, че е била по-съвършена от днешната японска. Просто по онези времена батериите са били много по-ограничени.
  • #5
    4 rate up comment 7 rate down comment
    хе хе хе ( преди 1 година )
    Хаха това отгоре на нищо не прилича батерия на колела
  • #4
    8 rate up comment 8 rate down comment
    112 ( преди 1 година )
    Те можеха и двете световни войни да спечелят ама на ...
  • #3
    3 rate up comment 16 rate down comment
    Смех ( преди 1 година )
    Как мерседес ще изпреварят Тойота бе германците са пословично тъпнарод на олимпиафи по Математика и Физика ги няма никакви
  • #2
    10 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1-ви и като се събуди пръстите бяха ли в контакта? Пак си спал на течение и мокри вестници моето момче. А от автомобили нищо не разбираш. По-добре не се напъвай в тази насока да коментираш, че от тези напъни, освен нацапани ***, друго няма да се случи!
  • #1
    12 rate up comment 21 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Че кой не е изпреварил Тойотка? Япончета собствени технологии не разработва - само се усвояват чужди изобретения, като често се избират такива, които са отхвърлени от другите като безперспективни. Това е и причината Тойотка да се е засилила толкова бързо към смъртта - заложи на хибриди и водород, които са отхвърлени отдавна от всички останали.