IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте как фалшивите консумативи убиват колата ви

Маслен филтър-менте създаде сериозни проблеми на Toyota Highlander (ВИДЕО)

Масленият филтър е може би един от най-простите консумативи в автомобила. И никой не се замисля как висококачественият филтър се различава от фалшивия, който изглежда абсолютно същият. На всичко отгоре този консуматив се сменя веднъж годишно и би трябвало да се справи с простата задача за почистване на маслото.


маслен филтър


Компанията TCCN Automotive Inc. Обаче ясно показа целия проблем на фалшификатите. В конкретния случай, е използвана Toyota Highlander от 2008 година, което се счита за много надеждна кола. Внезапно при нея се появява странен звук в горната част на двигателя, което всъщност не е изненада, защото е характерно за 3,5-литровия V6 на Toyota. Той има проблеми със зъбни колела на ангренажния ремък, които се появяват от време на време. И това се дължи на ниското налягане на маслото.

При този Highlander обаче се оказва, че системата за променливо газоразпределение (VVT-i) на три от цилиндрите изобщо не работи. В резултат на това двигателят трябва да бъде разглобен и ремонтиран. Преди това обаче механиците решават да проверят маслото и филтъра. И остават шокирани (вижте видео), когато откриват, че масленият филтър се разпада на парчета.



Ясно се вижда как изглежда фалшификатът, а за сравнение е показно и как трябва да изглежда използваният оригинален филтър. И тъй като използваният фалшификат „умира“ предсрочно, двигателят няма необходимото стабилно налягане на маслото. В резултат на това системата VVT-i не функционира правилно.

Собственикът на Toyota Highlander се кълне, че е купил масления филтър от доверен магазин, но дори да е така, явно е бил измамен. Затова и всяка покупка на части трябва внимателно да бъде проверявана.

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    до #3 ( преди 1 година )
    И аз така правя, но на ментета не съм попадал, може би, защото съм в Германия и тук почти няма как да намериш такива в някой официален магазин и дистрибутор. Разбира се си вземам от известни марки консумативите и задължително поглеждам дали съответният магазин е в списъка дистрибутори на съответната марка. Примерно, аз си вземам филтри на Филтрон. Те са с отлично качество и ниска цена и никой не ги фалшифицира. Поглеждам кои са дистрибуторите в региона и от тях вземам. Няма как да купя менте.
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Отворил е нета. Чукнал е на филтри за джипката.Подредил ги е по цена - избрал е най-евтината оферта. Чакал е разпродажба с отстъпки. Купил е нещо за 3-5 долара с безплатна доставка. Сега се чуди. Следващият път да пробва с ролка тоалетна хартия вместо маслен филтър.От най-евтината
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Ами собственика да съди търговеца. Измамите са толкова нагли напоследък, че ментетата са на достатъчно високи цени, че човек да не се усъмни. Затова отговорни части - само от фирмения шоурум. За съжаление в БГ и там могат да ти набутат менте. То в БГ кое ли не е менте всъщност.
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    много са ми странни хора като започнат да гледат да спестят от обикновенни неща като масло, филтър , накладки , антифриз , свестни гуми.... Оня ден 5литра 5/30 С3 за двигател със DPF,филтър Mahle ми излезе 70юро и 25 да ми го сменят . Колко ще спестиш ако тръгнеш да ровиш ? При положение че един резервоар нафта е 100 евро , и без пари да намериш филтър и масло , пак няма да излезеш от беднотията.