IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко гориво се пести, ако се премахне всичко ненужно от багажника?

Експерти съветват да се спаза правилото за "двете седмици"

Всички знаят, че премахването на допълнителната тежест, намалява разхода на гориво при един автомобил. Затова и шофьорите трябва да махнат всички ненужно от салона и багажника, тъй като това ще им осигури по-комфортно и по-евтино пътуване.


багажник


Това твърдят експерти от Автомобилния клуб на Германия (AvD), третият по големина след ADAC и ACE. Те посочват “правилото за двете седмици“, което може да помогне в подобна ситуация. Това означава, че всичко, което не е използвано от шофьор през последните две седмици, може да бъде разтоварено от колата без угризения на съвестта.

Това, например, могат да бъдат празни кутии от напитки или ботуши от последната разходка. В същото време нещата, предписани от правилника за движение по пътищата - като комплект за първа помощ, предупредителна жилетка и знак за аварийно спиране (триъгълник), разбира се, трябва да останат в колата.

Ако тези прости препоръки бъдат следвани, е реалистично да намалите средния разход на гориво с няколко десети от литър, казват експертите на AvD. На свой ред колегите им от ADAC дават доста конкретни изчисления - тези, които товарят багажника със 100 кг вещи, не трябва да се учудват, че разходът на бензин автоматично ще се увеличи с 0,3 литра на 100 км.

0 от 500
  • #9
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Онзи ( преди 1 година )
    Това май се отнася към шофьорите на москвичи през социализма, които си возиха по един бордюр в багажника през зимата, че да буксуват по-малко с Видинките
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    *** и помиите побликувате
  • #7
    17 rate up comment 4 rate down comment
    бунак ( преди 1 година )
    най-много гориво се пести ако колата не се кара изобщо, но тогава за какво ни е и трябва ли да ставаме по-католици от папата...аре спрете се
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Кола пълна с тикви и компоти :)
  • #5
    19 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    следващата статия на дървените каски е как да намаля теглото на автомобила и разхода преди да се качат цялото семейство ходи до тоалетна и зареждаш по 10 литра на всеки сто километра и никакво ядене пиене в колата също климатика изключен да се потят и да смъкват килограми криза е
  • #4
    20 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Страшна икономия, да.Пък като махна стелките и празната чаша от кафе прекосявям половината страна за без пари.
  • #3
    18 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Очаквам статия, колко гориво се пести, ако не си караш колата...
  • #2
    19 rate up comment 3 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    100кг багаж са повече от 3 куфара чекиран багаж за самолет!!! 3 куфара са багажа на 3ма възрастни за ваканция от поне седмица, без да се налага да ползват пералня! Дори и да държиш ботушките на децата за разходка в колата, колелата им, тротинетките и кънките, пак не можеш да докараш 100кг. Колата се разтоварва от ненужни вещи за удобство и безопасност. гориво да спестиш от 25кг излишни вещи е доста илюзорно! А ако те бъркат 0,3л/100 .... по-добре не си купувай кола!
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Що за човек би имал 100 килограма *** в багажника? Няколко празни бутилки от минерална вода и чифт ботуши не тежат 100 кг. 0,3 литра на 100 км за 100 кг товар. Излиза 0,003 литра на 100 км за 1 кг товар. Грубо 1 стотинка на килограм на 100 километра.