IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова измама с коли на старо в Европа

Схемата се среща често при покупка по интернет

Много често срещан начин за търсене и закупуване на употребяван автомобил е чрез специализирани уеб-сайтове. Някои измамници обаче се опитват да се възползват от този метод, за да крадат безнаказано, предупреждават експерти.


Land Rover


Новата схема е все по-срещана в Европа. При нея измамниците първо създават фалшив профил и публикуват обява със снимки и реални данни на автомобил в различни онлайн-портали. Цената на автомобила е по-ниска от обикновено, за да привлече вниманието на много потенциални купувачи.

Когато видят, че има голям интерес към този модел, престъпниците обясняват, че колата е извън страната и искат плащането на депозит в чуждестранна банкова сметка, за да я докарат. Понякога сумата може да достигне 50% от цената на автомобила, като точно в това се крие измамата.

За по-убедително крадците изпращат на купувача фалшива документация за автомобила и всъщност могат да му поискат още пари с аргумента, че им трябват за да платят на агенция, която е посредник при сделката или за застраховка. В крайна сметка резултатът е един и същ – измамниците изчезват с парите.

Експерти съветват дори при най-малкото съмнение за нещо подобно, да се прекратят всякакви контакти и за се забрави автомобила. Пари не бива да се дават, докато не се установи контакт със собственика и колата. Във всички случаи трябва да се изискват книжката за поддръжка, картата за технически преглед, валидната застраховка и други документи, за да се провери дали превозното средство може да се движи законно.

Накратко, при онлайн-покупки трябва да се действа изключително предпазливо и ако има нещо, което не буди доверие, покупката да бъде отказана. А ако опитът за измама е явен, да се уведоми полицията.


0 от 500
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тва е още от 90-Те Год схема. Не от сега
  • #13
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Нанекомудедова ( преди 1 година )
    Гоше, ти и приятелят ти не сте от най-светлите лампи.....Къде ги видя тези коли в България? Има 98% от автопарка са изхвърлени автомобили от нормалният свят.
  • #12
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Георги ( преди 1 година )
    Един познат казва:" като влезеш в магазина, телевизора Те избира,а не Ти него", така е и с колата,но за къде сте се забързали,незная,коли колкото щеш, няма купувачи.
  • #11
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    мхм баш нова е, ама друг път. Има едно човече - Георги Георгиев от Света Троица в София дето ги въртеше такива схеми до откат, няма да се учудя ако е почнал пакhttp://kolaotgermania.blogspot.com/2012/11/blog-post.html
  • #10
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Колеги, измамата може да не е нова, но продължава да работи с пълни обороти. Един познат го изгърмяха с 3000 юро, та отпосле ми го каза и показа :имат страница в Интернет, с обяви и адрес, пратили му договор, документи, абе въобще изпипана работа
  • #9
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Ал ( преди 1 година )
    Измама стара като света. Абе котка в чувал.
  • #8
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Бай Ставри ( преди 1 година )
    Тоя Пепко живее в 19 век. Ей голям *** е тоя. Не чете ли коментарите и да си хвани крачолите и марш на село.
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    ОБЕКТИВЕН ( преди 1 година )
    ТРЯБВА ДА СИ МНОГО ПРОЗЗЗ ,ЧЕ ДА СЕ ХВАНЕШ НА ТОЛКОВА *** ИЗМАМА!
  • #6
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    И аз продължавам да се чудя, как можеш да хвърлиш 10-20 бона през терасата, ама....Докато има агнета, ще има и вълци.
  • #5
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Cobra ( преди 1 година )
    Пари за нещо, което не си видял и пипнал, на някого, когото не познаваш, освен ако не е утвърден търговец с добра репутация не бива да се дават. А утвърдените търговци с добра репутация дават механизми за защита.Такива предоставят амазон и ибей. В амазон не знам да се продават коли, но в ибей всичко се продава. Но тук не става въпрос за такъв случай. А докато има балами ще има и измамници.