IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шофьорската книжка на Елизабет II се продава на търг

Документът е от архив на нейния инструктор по шофиране

Редки предмети, принадлежали на покойната британска кралица Елизабет II, ще бъдат предложени на търг тази седмица, сред тях шофьорската книжка на Нейно Величество и снимки, на които тя е заснета да работи като военен механик. На аукциона ще бъде предложена и сатенена фуста от 50-те години на миналия век, която както и фотосите, които не можеха да бъдат продадени приживе, съобщава Dailymail. Артикулите ще бъдат представени от Reeman Dansie в Колчестър, Есекс.

 

5b1a7a5f0766f.jpg

 

Черно-белите снимки са част от архив, който включва и временната шофьорска книжка от Военното министерство на монарха за нейната работа в Помощната териториална служба (ATS). Разрешителното за шофиране на Военното министерство № B1232 е на името на Н. Пр. Принцеса Елизабет и в документа се описва, че тя има сини очи, светлокафява коса и нейната височина. Документът е с дата 1 март 1945 г. и е подписан с мастило „Елизабет“ от принцесата. Придружен е от ръкописен отчет за нейната служба и снимки от инструктора по шофиране на принцесата в ATS - покойната Вайълет Уелсли с чин майор тогава.

 

1536279139_queen-elizabeth-ii-during-world-war-ii-1.jpg

 

Преди смъртта си през 1971 г. мис Уелсли дава стриктни инструкции документите да не се продават, докато кралицата е жива, защото не иска да обиди Нейно Величество. След смъртта на кралица Елизабет II през септември, архивът е предаден на търга от дъщерята на близък спътник, на когото мис Уелсли го е оставила.

Архивът е от черно-бели снимки на 19-годишната Елизабет, облечена в униформата на механик на ATS. Има три групови на нея с други момичета от ATS, две под капака на военен камион и още една от зад волана на военен автомобил. Други изображения показват посещение в тренировъчния център на ATS в Камбърли от нейните родители - крал Джордж VI и кралицата майка. Обявената цена на снимките и документите е £2000.

 

a1db730f75094f0752ffda886d95a095-11-1.jpg

 

Снимките са придружени от разказ на мис Уелсли пред кралския биограф - сър Джон Уилър-Бенет, даден през 1959 г. В него тя споделя спомени от наставничеството на бъдещата кралица. Г-ца Уелсли я хвали за нейната етика при работата и за това, че се е „оцапала напълно“ в ролята.

 „Тя настояваше да бъде третирана като обикновен служител на ATS и да не получава никакви привилегии - казва мис Уелсли - Спомням си какво голямо удоволствие изпита да бъде зад кулисите, когато кралят и кралицата инспектираха нашия тренировъчен център.“ Мис Уелсли също хвали шофирането на принцеса Елизабет като „изключително“ за начинаещ.

Покойната кралицата изпитваше любов към автомобилите, като обичаше да шофира сама. Често можеше да бъде видяна зад волана, дори в напреднала възраст, пренебрегвайки предупрежденията на лекарите.

 

 

0 от 500