IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW нанесе тежък удар на Великобритания

Баварците преместиха производството на електрическото Mini в Китай

Фабриката Cowley в покрайнините на Оксфорд не отговаря на предизвикателството за създаване на електрически превозни средства, казва шефът на Mini, с което си изказване сериозно разбуни духовете на Острова. Това обаче едва ли ще промени решението на BMW да прекрати цялото производство в Обединеното кралство на електрическото Mini и да го премести в Китай, нанасяйки сериозен удар на надеждите, че Великобритания може да бъде глобален център за производство на автомобили с нулеви емисии.


Mini Oxford


В момента BMW произвежда 40 000 електрически Mini-та годишно в завода си в Коули  в покрайнините на Оксфорд. В статия, публикувана от Times, беше потвърдено, че производството на електрически превозни средства на BMW Oxford ще приключи през следващата година като част от плановете за промяна на гамата на автомобилния производител от 2024 година.

Този ход е допълнителен удар върху амбицията на Обединеното кралство да стане лидер в световното производство на електрически автомобили след решението на Honda да напусне Великобритания през 2016 година. Съвместното предприятие на BMW с Great Wall Motor означава, че техните хечбек и малки SUV модели вече ще се произвеждат в Източен Китай, както и следващото поколение Mini Aceman с нулеви емисии.

Производството на Mini-та на Острова ще продължи, но там ще се правят само бензинови Mini Cooper-и с три врати, пет врати и кабриолет. Тези коли са предназначени за износ на пазари като САЩ, Япония и Близкия изток, като от BMW обаче предупредиха, че няма да спират производството на Mini-та с двигатели вътрешно горене до 2030 г. Тоест завода бе следвало да приключи работа след седем години.


Mini Oxford


Решението на BMW идва след съобщения, че единственият планиран мащабен завод за батерии във Великобритания, изграден от Britishvolt в североизточна Англия, ще фалира, ако не получи спасителен пакет от £200 милиона. Само преди година Борис Джонсън, тогавашен министър-председател, обеща на срещата на високо равнище за климата Cop26 в Глазгоу да финансира „революция на електрически автомобили от 1 милиард паунда“ в Обединеното кралство, „създавайки стотици хиляди работни места“.

Неговата предшественичка Тереза Мей възнамеряваше Великобритания да стане „световен лидер“ в производството на електрически превозни средства и превърна тези си действия в един от „стълбовете“ на своята краткотрайна индустриална стратегия.


Mini Oxford


Историческата фабрика в Коули беше обект на спекулации, че BMW иска да продаде завода на Great Wall, която не крие, че големите продажби на европейския електрически пазар в крайна сметка ще я принудят да потърси собствени производствени мощности в Европа.

Шефът на Mini Стефани Вурст обаче отрече това, заявявайки: "Оксфорд винаги ще бъде домът на Mini." Тя каза, че решението за спиране на сглобяването на електрическото Mini в Обединеното кралство не е свързано с ограниченията на доставките след Брекзит и трансграничните търкания с ЕС, или с липсата на близка гигафабрика за батерии, а защото заводът в Коули работи неефективно, тъй като трябваше да произвежда електрически и бензинови автомобили на една и съща линия.

Тя каза, че когато електрическите Mini-та бъдат произвеждани отново във Великобритания, те ще бъдат на платформа за монтажна линия, разработена от Great Wall, и че съществуващите линии в Cowley ще бъдат премахнати като част от основен ремонт на завода. „Оксфорд не е настроен за електрически превозни средства“, каза тя. „Ще има нужда от ремонт и инвестиции.“ Попитана кога електрическите Mini ще се върнат в Оксфорд, тя каза: „Няма дата.“


0 от 500
  • #10
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Закривай! Бозавите не могат да правят коли и го доказват. Сега китайците ще ги учат, както и един индиец ще ги учи как се управлява държава.
  • #9
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Да им наложат 50% мита за вносните mini и готово.
  • #8
    13 rate up comment 12 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Това важеше допреди 15-20години. Сега реалното положение е, че ако ги няма руските ресурси и китайското производство, "колективният" запад съвсем ще оплете конците! Което се и случва в момента. За това е голямото либерастко квичене, по света и у нас!
  • #7
    14 rate up comment 14 rate down comment
    До 1 ( преди 1 година )
    Китайците както и руските ако не е западното ноу хау, инвестиции и най-вече потребление за трилиони ще се върнат към борша и ориза точно за година.
  • #6
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Да се осъдят ... ( преди 1 година )
    брекзитите за престъпен заговор срещу европейската енергийна сигурност - взривяването на Северен поток!
  • #5
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Афтокомедията цензур ( преди 1 година )
    Изстри: Браво на BMW! Мачкай брекзитите!
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    до 2 ( преди 1 година )
    Всъщност в Китай външните инвестиции минаха трайно над 1% от БВП още след 1991г. За сравнение, в Русия това стана след 2003г., а след 2014 (досещаш се защо) паднаха. Имай предвид и че в Китай над 20 последователни години делът им надхвърляше 3%!!! Та така. Първият коментар е по-точен, макар че и той подценява с десетина години случващото се в поднебесната ...
  • #3
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Глобализацията е гадна работа. Но гадните шваби черпят с пълни шепи от далаверата. Е после ще им се върне тъпкано, де. Благодарните китайчета ще се погрижат. Как може един британски символ да го закарате в Китай?
  • #2
    24 rate up comment 6 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 1 година )
    Едно време всички западни фирми се надпреварваха да инвестират в Русия без да мислят какво може да се случи (и то се случи)...сега същия сценарий се повтаря с Китай...
  • #1
    24 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Немците продължават с изключителната си слепота и недалновидност. Увеличаването на зависимостта ни от Китай ни води със смели крачки към Трета Световна Война. Само преди 20 години Китай беше бедна държава който не можеше да си позволи Световна Война. 20 години всичко се произвежда в Китай и сега ситуацията е коренно различна. Китай са въоръжени до зъби и по подобие на кремълските нацисти не им стига територията и богатството и са готови за едно малко островче да потопят земята в кръв.