IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat пенсионира 500X и го сменя с два нови модела

За по-големия SUV ще бъде възродено името Multipla

Италианският производител Fiat възнамерява скоро да се сбогува с кросоувъра 500X, който е базиран на хечбека 500. Моделът ще получи две замени наведнъж, които все още са известни под кодовите обозначения F364 и UV5.


Fiat 500X


Първият ще бъде компактен SUV, който ще използва агрегатите на електрическия Jeep Avenger, а вторият ще споделя платформата с новото поколение на Citroen C3 Aircross и Opel Crossland. За по-големия автомобил с висока проходимост може да бъде възродено името Multipla, което преди време носеше модел, обявен за „най-грозната кола в света“, съобщава Largus.fr.

Fiat 500X излезе на европейския пазар през 2014 г. и се превърна в търговски успех. Жизненият цикъл на модела обаче е към своя край, като вече се разработват два кросоувъра наведнъж, които ще заемат мястото на 500X в гамата на Fiat. Това ще бъдат SUV-ове с дължина 4,2 и 4,4 метра. Очаква се първият да се казва Fiat 600 и също да бъде електрически, като се планира да се използват платформата и агрегатите на наскоро представения Jeep Avenger.

В същото време новият модел ще има и конвенционални версии с двигатели с вътрешно горене, унифицирани с DS 3 (и двете марки са част от концерна Stellantis). Производството на Fiat 600 ще бъде организирано в завода Stellantis в Полша - това ще стане още през 2023 г.

А през 2025 г. ще излезе и по-голям кросоувър с дължина 4,4 метра, изграден върху архитектурата на Citroen C3 Aircross и Opel Crossland. Според някои сведения, моделът ще получи името Nuovo Multipla, заимствано от легендарната Multipla, известна като „най-грозната кола в света". Производството на този кросоувър ще се извършва в съоръженията на Stellantis в Турция и ще се предлага във версии с пет и седем места.

Fiat също планира да пусне електрически автомобил Topolino, който ще стане аналог на Citroen AMI, както и актуализация на Panda, планирана за края на 2024 г. - този проект носи вътрешния фабричен код F1H.

0 от 500