IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-екстремната Multipla се появи в Париж

Този Fiat има 1000 коня под капака и е проектиран за състезания

Fiat Multipla с 1000 к.с. - това е идеята на двама френски автомобилни маниаци от YouTube-канала Vilebrequin, които замислиха, проектираха и реализираха докрай този проект. Крайният резултат се нарича 1000tipla (на италиански това се чете Milletipla) и както подсказва името му, е построен точно около известната шестместна каросерия, проектирана от Роберто Джолито в средата на 90-те години.


1000tipla


Двигателят, избран да оборудва тази необичайна машина, е от Corvette C7 ZO6, като в стандартния си вариант той доставя 634 к.с. В случая обаче той е
доработен, за да достигне 1000 к.с. и комбиниран с нова трансмисия.

Всичко това стана възможно благодарение на финансирането, получено чрез платформа за набиране на средства, като първоначалната цел на екипа беше да събере максимум 50 000 евро, за да направи възможно поне закупуването на двигателя. Проектът обаче беше по-успешен, отколкото се очакваше и в крайна сметка натрупани средства достигнаха 1,1 млн евро.


1000tipla


Във видео-канала си създателите на тази доста странен автомобил показаха всички акценти по неговата направа. На първо място, това е пълното разглобяване на стандартната каросерия до шасито, което е разширено с важни допълнителни калници, за да побере по-големи колела и е пребоядисано изцяло.

Кокпитът също е напълно демонтиран и олекотен, оставяйки само шофьорска седалка и състезателен волан, с някои инструменти за наблюдение на жизненоважните параметри на двигателя по време на състезания. И накрая – отвън има бодикит с екстремни форми, който е монтиран върху оригиналната каросерия. Там впечатление правят няколко предни и задни аеродинамични придатъци и преди всичко ефектен спойлер с много големи размери.

Снимки: Automedia.bg

0 от 500