IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rolls-Royce представи първия си електромобил

Spectre развива 577 к.с. и ще изминава 420 км с едно зареждане

Още през лятото британският производител Rolls-Royce обяви, че първият му сериен електромобил е готов почти на половина. Сега компанията го представя официално – това е Spectre (името беше известно от по-рано), с който започва и електрическата ера за Rolls-Royce.


Rolls-Royce Spectre


Първите доставки за клиенти се очакват през четвъртото тримесечие на следващата година, допълват от компанията, чиято цел е да стане изцяло електрическа до края на десетилетието. От Rolls-Royce са категорични, че са създали напълно нов автомобилен сегмент – този на електрически супер-купета. Самият Spectre ще бъде позициониран именно като духовен наследник на Phantom Coupe и ефективно ще поеме неговата роля.

От гледна точка на дизайна, новият модел не изглежда кой знае колко различно от останалите модели на марката, въпреки че разполага с най-широката решетка, монтирана някога на сериен Rolls-Royce. Тази решетка е меко осветена от 22 светодиода, а над нея има аеродинамично оптимизирана фигурка Spirit of Ecstasy. Самият Spectre е най-аеродинамичният модел в историята на бранда с коефициент на съпротивление от 0,25.


Rolls-Royce Spectre


Интериорът на електрическото купе е най-модерният и най-технологичен, поставян някога на автомобил Rolls-Royce. Един от акцентите е опционалната функция Starlight Doors, която включва 4796 светещи точки в интериора и този брой изключва облицовката на тавана. Нови за Spectre са и предните седалки, които са вдъхновени от британски шивач.

Електромобилът е разработен на платформата Architecture of Luxury, като мощността на задвижващия агрегат и пробегът все още не са достигнали своя пик. Засега от Rolls-Royce посочват, че по предварителни данни максималната мощност е 577 к.с. и 900 Нм, а пробегът с едно зареждане е 420 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,5 секунди, но въпреки тези впечатляващи данни, Spectre няма да се фокусира върху производителност или ефективност на пътя.


Rolls-Royce Spectre


Вместо това, новият модел на Rolls-Royce ще осигури най-луксозното усещане зад волана, като новото окачване Planar със сигурност помага в тази мисия. Тази система може да отдели стабилизиращите щанги на автомобила, позволявайки на всяко колело да действа независимо, осигурявайки още по-гладко возене дори когато качеството на пътната настилка не е добро.

Британският производител вече приема поръчки за модела, но цените не се посочват. Съобщава се само, че Spectre ще бъде позициониран между Cullinan и Phantom в гамата на марката.


Още снимки на първия електромобил на британската луксозна марка - вижте в галерията:

Снимки: Rolls-Royce

0 от 500
  • #2
    14 rate up comment 3 rate down comment
    наблюдател ( преди 1 година )
    Никой не си купува Ролс, защото преди това го е сръвнил с пежо и тесла.
  • #1
    3 rate up comment 10 rate down comment
    "Впечатляващи&q ( преди 1 година )
    Уау 400км пробег това стигна дори Пежо е208 но все пак по-малко от Тесла 3 с малката батерия, ускорението е добро почти колкото на базовата Тесла Х а цената се очаква да е само от около 400 хил евро