IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-елегантният френски автомобил стана на 67 години

За две десетилетия от Citroen DS 19 са продадени 1,5 милиона екземпляра

Този месец отбелязваме рождения ден на един исторически модел на френската марка  Citroen. Става дума за летендарния DS 19. Елегантният флагман, по това време с марката Citroen, е представен на 6 октомври 1955 година на автомобилното изложение в Париж, като веднага печели голяма популярност сред публиката. По време на изложението в Париж са продадени 80 000.


Citroen DS 19


Преди 67 години DS 19 е представен на публиката с ябълковозелена каросерия с бял покрив или шампанско жълто с покрив с цвят на патладжан. Колелата и интериорът се характеризират със сложни и скъпи материали и с ярки цветове - синьо, керемидено червено, зелено, и карамел.

Футуристичните линии на този автомобил са дело на италианския стилист Фламинио Бертони, а използваните процеси се отличават с висока степен на иновация. Автомобилът е представен от звездата Джина Лолобриджида.


Citroen DS 19


Както вече споменахме, DS 19 става много популярен сред публиката. Само в първия ден на изложението са продадени 12 000 екземпляра. И неговата привлекателност продължава през годините, което се доказва от рекорда от 1.5 милиона копия , закупени от клиенти през дългия му живот, приключил през 1975 година.

През целия си живот шедьовърът DS се асоциира и с големите културни събития през годините: DS19 получава плакет “Красотата на Франция” през 1956; Автомобилът е представен на изложението “Френските форми” в Цюрих през май 1957; DS19 е на особена почит на 11-ото Триенале в Милано през 1957 г., представен като тема на сливането между изкуството и индустрията, като в крайнa сметка получава Първата награда.


Citroen DS 19


Моделът участва в експозицията “Престижът на изкуството в индустрията”, на Панаира в Париж през 1959; DS19 присъства и в експозицията “Графични изкуства и реклама”, представена в Лувъра през 1965, а по-късно през 1966 г. и в Музея Stedelijk в Амстердам.

В края на 1999 г. в Лондон международно жури, в което влизат някои от най-добрите дизайнери на света, избира този модел за “Най-добър предмет на световния дизайн през XX век”.


Citroen DS 19


0 от 500
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Най-хубавия дизайн за всички времена!
  • #6
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Рударския ( преди 1 година )
    Франсетата са ми доволно противни заради чревоугодничеството си и по други причини... Но този Ситроен ми взе акъла, когато го видях на живо на един абитуриентски бал през 1979г в София. Беше черен и полиран до съвършенство!
  • #5
    25 rate up comment 3 rate down comment
    //// ( преди 1 година )
    Брат ми имаше Xantia и после C5. Макар и двете да бяха с пневматично окачване, Xantia нямаше равна по возия. Невероятно стабилен автомобил и вози страхотно. Единствено XM донякъде я превъзхождаше. И какво стана накрая....всичко вече е една ширпотреба. За жалост не само там,а и навсякъде. Западните страни си наложиха своя материалистически начин на живот.
  • #4
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Sameman ( преди 1 година )
    Съвсем скоро видях един в перфектно състояние. Прекрасен автомобил, прекрасен дизайн!
  • #3
    31 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не кола, а произведение на изкуството.
  • #2
    3 rate up comment 25 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако махнете от заглавието думата "френски" и ще стане вярно.
  • #1
    40 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 1 година )
    Пак ще се повторя: Когато колите се правеха от инжинери и от хора отдадени на автомобилите. Сега всичко се решава от икономистите и акционерите!