IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rolls-Royce Silver Shadow на Фреди Меркюри отива на търг

Парите от продажбата на лимузината ще бъдат дарени в помощ на Украйна

Фреди Меркюри ще бъде запомнен с много неща - от неговия глас и харизма до неговите ексцентричности. Както и с една забележителна кола - Rolls Royce Silver Shadow от 1974 г., който е личното превозно средство на певеца на Queen до смъртта му през 1991 г. 


Rolls-Royce Silver Shadow


Сега автомобилът ще бъде продаден на търг с благотворителна цел. Фреди става собственик на колата през 1979 г. и въпреки, че има шофьорска книжка, много рядко сяда зад волана, като предпочита да бъде возен от шофьор. А самата лимузина играе много важна роля в живота не само на певеца, но и на цялата група.

„Фреди настояваше да подписваме всички договори на задната седалка на този Rolls-Royce, защото това беше първият такъв автомобил, който притежава“, спомня си  Джим Бийч, един от мениджърите на Queen.


Rolls-Royce Silver Shadow von Freddie Mercury


След смъртта на фронтмена на Меркюри, колата става собственост на сестра му Кашмира Кук, а сега се продава на търг от RM Sotheby's. Парите от продажбата ще отидат в Superhumans Center of Ukraine - организация, която събира средства за изграждането на болница в украинската провинция Лвов, както и за други проекти в нападнатата от Русия държава.

Самият Rolls-Royce Silver Shadow се произвежда между 1965 и 1980 г., като се отличава с комбинирането на хидропневматично окачване с технология на Citroën. Изложената на търг версия е от първата серия (Silver Shadow II е пусната през 1977 г.) и включва известния 6,75-литров V8 на марката, който произвежда около 190 к.с.


Още снимки на лимузината - вижте в галерията:


Остава да видим колко ще донесе автомобилът в крайна сметка. Търгът е насрочен за 5 ноември 2022 г. Според аукционната къща обаче заинтересованите трябва да са наясно, че тази кола е била в гараж за продължителен период от време и ще има нужна от основна проверка, преди да бъде шофирана. 


0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това ми напомня оная пародия с Чарли Шийн:отива при вдовицата-Тук са спестяванията ми от цял живот, "Благодаря ти Топър Харли, ще ги прибавя към 10-те милиона от застраховката"