IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какви чистачки да изберем за зимата

Преди застудяването предното стъкло също трябва да бъде внимателно прегледано и при нужда да се смени

При подготовката на автомобила за зимна експлоатация е задължително да се провери състоянието на перата на чистачките и при необходимост те да се сменят с нови. В крайна сметка безопасността на движението зависи, наред с други неща, от добрата видимост пред водача.


чистачки - стъкла


За целта преди началото на зимния сезон е препоръчително да бъдат прегледани чистачките и, ако има нужда, те да бъдат заменени. Същото важи и за предното стъкло, което мнозина шофьори подценяват, но то може да ги изненада неприятно през студените месеци.

Започваме с чистачките. На пазара се предлагат три вида - с рамка, без рамка и смесени. Най-евтини са класическите – тези с рамка . Основният им недостатък е замръзването на метални елементи при сняг и снежни бури, поради което чистачките спират да работят ефективно.


чистачки - стъкла


В смесените (хибридни) четки металната рамка е скрита под запечатан гумен капак, поради което върху тях почти не се образува скреж. Най-добрият вариант си остават тези без рамка, тъй като те нямат недостатъци, но пък са по-скъпи от останалите. Именно този тип чистачки се препоръчва, тъй като те ефективно почистват предното стъкло при всякакви метеорологични условия.

Когато сменяте четки, най-важното е да изберете не само правилния тип, но и размера. Ако изберете твърде малки, те няма да почистят напълно стъклото, а ако изберете големи, те ще се допират една до друга или рамката на стъклото.


чистачки - стъкла


Самото предно стъкло също трябва да бъде внимателно прегледано преди зимния сезон. Той може да бъде увредено от камъни, градушка, клони и други чужди предмети по време на шофиране. Дори и най-малката пукнатина се увеличава с времето, тъй като основното натоварване от околната среда по време на движението на автомобила пада върху стъклото.

Основните щети по предното стъкло включват пукнатини, както и драскотини и различни видове ожулвания, които се получават при неправилна работа на чистачките, за които вече стана дума. А малко шофьори знаят, че предното стъкло трябва да се сменя на период от 8-10 години, тъй като с течение на времето то се износва, напуква или протича.


чистачки - стъкла


При покупка на стъкло повечето собственици на автомобили се опитват да спестят пари, като пренебрегват качеството. А това, както показва практиката, е сериозна грешка. Европейските производители, например, произвеждат по-меки стъкло, които обаче са силно устойчиви на драскотини, ожулвания и други дефекти, които се появяват с времето. В същото време, китайските компании залаган на по-твърдо стъкло, което е по-податливо на повреди, но пък е по-евтино.

Производителите използват различно оборудване и компоненти, въпреки че общата технология на производство е идентична. Стъклото е многослойно, с допълнителен защитен филм, чиято основна функция е да задържа стъклото в процеса на разрушаване, така че фрагментите да не се разпръснат. Затова и изборът на стъкло трябва да бъде много внимателен. То трябва да е напълно прозрачно, без белези, драскотини, ожулвания, пукнатини, чипове и видими примеси. Ръбът на стъклото трябва да бъде възможно най-гладък и внимателно обработен.


чистачки - стъкла


Трябва също така да се проучат маркировките на стъклото. На висококачествен оригинален продукт в ъгъла трябва да има фирмено лого с основна информация, марка и съответствие с всички стандарти. При необходимост продавачът е длъжен да предостави сертификати за качество и автентичност.

0 от 500
  • #5
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хахаха стъклото се сменяло на 8-10 г. Хахаха пешо ти в ред ли си? Що не си пиеш хаповете преди да преписваш подобни простотии? И спри да триеш. Смешен си!
  • #4
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Hihihoev ( преди 1 година )
    Избираме нови чистачки, т'ва е положението...видове, мидове.. трябва да са нови - нисък клас се сменят по-често, висок клас малко по-рядко, накрая - едно и също. Купувам чистачки от 14-15лв и ги сменям когато усетя, че не си вършат работата както трябва. Т'ва е положението, както и с гумите е същото, всичко друго е ала-бала и търговски трикове.
  • #3
    22 rate up comment 0 rate down comment
    АМ ( преди 1 година )
    За пръв път чувам, че челното стъкло трябва да се сменя след 8-10 години. Ако няма пукнатини не виждам защо и не знам някой да го прави.
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 1 година )
    Абе какви са тези статии...В България сервизи няма ли...
  • #1
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Аз да ви обадя ( преди 1 година )
    Най-важното е да не оставяте чистачките в автоматичен режим. Също така като паркирате вечерта ги спрете, инак сутринта като запалите колата ще тръгнат и според това колко са залепнали може или да прецакате перата или нещо по веригата.