IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

50-те най-продавани коли в България тази година

Toyota и Dacia ще спорят до последно за най-популярния модел у нас

Пазарът на нови автомобили в България продължава да забавя темпото: след 3222 регистрации през юли и 2892 през август, през обичайно силния септември новите коли у нас са едва 2420, показва традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите в МВР. Свиването е причинено преди всичко от недостига на складови наличности - за почти всички модели чакането е вече между 6 и 12 месеца, а за някои - и над година.
    
     
Dacia Duster 2022
След слабия старт в началото на годината Duster навакса изоставането и си остава единственият конкурент на Corolla за първото място у нас
   
      
Три месеца преди края на 2022 вече изглежда почти сигурно, че Toyota ще завърши годината като марка номер 1 в България. През септември японската марка е увеличила аванса си пред Renault с още 147 автомобила и той вече е почти 700 бройки (3168 за Toyota и 2476 за Renault). В шестицата са още Dacia (2335), Volkswagen (1920), Skoda (1824) и Kia (1611).

Доста по-оспорвана е битката за първото място при отделните модели, където авансът на Toyota пред Dacia съвсем не е недостижим (вижте галерията под статията). От проблеми с доставките обаче вече страдат абсолютно всички. Най-продаваният нов модел през месец септември е Citroen C3, но със скромните 60 бройки, а още само три други автомобила надхвърлят границата от 50 регистрации (Corolla, Dacia Jogger и Skoda Octavia).

Недостигът на автомобили се отразява и на реекспорта, или поне на официалния реекспорт (при който колите се регистрират у нас и след това се отписват). По този показател от началото на годината лидер е Citroen (171 коли с прекратена регистрация), пред Skoda, Renault, Kia, Ford и Toyota. Любопитно е, че Nissan, който дълги години бе с най-много отписани автомобили, сега отчита една-единствена дерегистрация.
    
      
50-те най-продавани нови коли в България (ГАЛЕРИЯ):

 
  

0 от 500
  • #13
    3 rate up comment 2 rate down comment
    аз ( преди 1 година )
    Чакам своята rav4 вече 6 месеца, може би ще дойде към края на годината чак. Докато ch-r-a който поръчах за аверката дойде много бързо.
  • #12
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Фтс ( преди 1 година )
    Тойота ярис се правят във Франция. Crh и Корола в Турция, като завода им там е на второ място по качество след Японския. А Тойота се правят на доста места, така че избора на един от двата модела е въпрос на доста практично мислене. Другите си купуват Шкоди и дават 2 бона годишно за обслужване. В Тойота дават по 200 лв. ;) Дали тойотаджиите са глупави а?
  • #11
    12 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ква кола ше купиш бе ахахахаха дето половината и коне са измрели от 2007-*** насам.
  • #10
    8 rate up comment 25 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    С мъка превъртях страниците на този сайт, за да разбера, че хората си купуват сапунерки и миксери! За 10-15 хил. лева, човек може да си купи КОЛА, а не такива недоразумения са 50-80 милинки! За абонатите на Енергото, даже не ми се мисли!
  • #9
    9 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Браво Дачия и Тойота са от марките с най-добра цена за предлаганото и от тези с най-ниска обезценка а първенците в Европа от групите на ВАГ и Стелантис тук явно не са особено предпочитани
  • #8
    12 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    3/4 от всички в класацията са френски, включително Ярис-а. На потребителя му идва все повече акъл в главата.
  • #7
    7 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    японците имат доста странни представи за живота така че колко ли не трябварда се уважаваш за да с купиш тойота
  • #6
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Хсххд ( преди 1 година )
    C-hr и Yaris в Турция ли ги правят, знам че качеството е на ниво...ама пусти предразсъдъци :Д Предпочитам октавия, пред тая корола. Предницата на королата е много красива! След по-задълбочен размисъл, може и да си променя предпочитанията:))
  • #5
    10 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Лидерите при горублянките Голф и Пасат са на 37 и 38-то място при новите коли. Иначе последните дачийки са вече доста прилични коли, и не отстъпват по надеждност на тойотките.
  • #4
    14 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тойота лежат на стари лаври. Нищо иновативни няма при тях. Изостават драстично в електрическите коли. Дизайна им е за пенсионери а вътре интериора е един същ от години. След няколко години и китайците ще ги минат особено с инвазията ина електрички на конглокентни коли.