IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Десетте най-добри коли със "самоубийствени" врати

От Sunbeam-Talbot 90 през 1948 до Ferrari Purosangue - тези машини впечатляват с това необичайно решение

В съвременните автомобили все по-рядко се срещат т.нар. „самоубийствени врати“. Това са врати, които са захванати за купето от задната си страна и се отварят по посоката на движение. Били са много популярни в началото на миналия век, но тогава и скоростта на движение на колите не е била висока.  Впоследствие този тип врати се възприемат като по-малко безопасни от вратите с предни панти, защото при евентуално отваряне при висока скорост въздушната струя вместо да ги затваря, ги отваря. А така може да се стигне до фатален инцидент с изпадане на пътника и от там идва жаргонното име. И главно поради тази причина през 60–те години са пренебрегнати. Въпреки, че имат някои предимства, като например лесното влизане на пътниците отзад. 

Но не са съвсем изоставени – все още има такива автомобили, дори и сред изключително реномирани марки. Но никой не използва термина „самоубийствени“ врати. Сайтът Goodwood направи класация на 10-те най добри, според техните специалисти, коли с такива врати.
 
 
Десетте най-добри коли със самоубийствени врати (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500