IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford казва сбогом на GT със серията LM Edition

Прощалната версия на бензиновия суперавтомобил е от 20 бройки

Историята на бензиновия суперавтомобил Ford GT приключва в края на тази година и този факт американската компания отбелязва с пускането на специална серия LM Edition. Ще бъдат произведени само 20 бройки, като всяка от тях ще носи част от легендарна за американците състезателна кола от 24-те часа на Льо Ман.

 

2022-ford-gt-lm-edition

 

Ford GT LM Edition е прощална версия на водещия за компанията спортен автомобил със средно разположен двигател, като тези 20 бройки са част от общия тираж на модела от 1350 екземпляра.

Историята на Ford GT започва в началото на 60-те години на миналия век, когато Ford предизвиква Ferrari в 24-те часа на Льо Ман с GT40. И през 1966 г. американците печелят състезанието. Ford възроди модела с това име през 2005 г. и след това през 2016-а с шосеен суперавтомобил и състезателен, който осигури победа в класа си на Льо Ман за петдесетата годишнина от първата победа на Ford. През 2016 г. на френската писта два автомобила Ford Chip Ganassi Team USA станаха първи и трети в клас LMGTE Pro, между тях бе Ferrari 488 GTE.

 

2022-10-04-fordgtlm-multimatic-001

 

Десетото и последно специално издание на GT също така щеше да бъде ретроспективно и посветено на легендарната победа от 1966 г., но от Ford в крайна сметка решиха да обвържат LM Edition с по-модерната победа, а именно първото място през 2016-а.

Коляновият вал от двигателя на завършилия на трето място автомобил преди 6 години е използван за направата чрез 3D отпечатване на табелка в предната част на купето на всяка една от прощалните LM Edition. В декора са използвани и още 3D отпечатани елементи.

 

LM Edition

 

Другите характеристики на LM Edition включват базовия цвят на каросерията Liquid Silver с избор от червен или син контурен декор, 20-инчови джанти от въглеродни влакна с титаниеви закрепващи гайки, черни спирачни апарати, 3D отпечатани изпускателни тръби.

Интериорът е тапициран с черна алкантара, а карбоновите седалки за водача и пътника са в различни цветове – съответно червен или син и черен. Финалната версия на GT също така има и уникална емблема на арматурното табло, която свързва автомобила със състезателните му корени.


LM Edition
 

Под капака има 3,5-литров V6 EcoBoost бензинов битурбо двигател, съчетан със 7-степенния „робот“ Getrag с два съединителя. Мощността е увеличена от 656 на 669 к.с. Всички Ford GT LM Edition се сглобяват ръчно от канадската компания Multimatic, а поръчки вече не се приемат, всички автомобили са продадени. Цената им е около 500 000 долара.

 

 

0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Класика ( преди 1 година )
    Под влиянието на " зелената сделка" измислена от обратеняците, Европа и САЩ и света се простреляха в крака! Трябва спешно да отидат при бай Ставри и чакаме спешно Тръмп!!!!- да ги добута натам!.... Ще си търпя и ще си трая..,но искам нов варшавски договор без безполово деца и гейове и лисбийки и шефове " печки" и други зверове!!!!... Искам нормални семейства,християнски ценности и коли без чипове и ненужни разсейващи таблети и жици ,натъпкани с непотребности!!???