IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо новият Ford Mustang ще остане бензинов?

Много хора все още обичат тези коли, твърди шефът на компанията

Преди броени дни на възроденото автомобилно изложение в Детройт американската компания Ford показа за първи път седмото поколение на легендарния Ford Mustang. И както се очакваше, гамата двигатели не е променена сериозно - 2,3-литров EcoBoost с турбо и 4 цилиндъра, и 5,0-литров Coyote V8, но са модернизирани.

 

Ford-Mustang-2024-1024-01

 

От компанията посочват, че атмосферният V8 мотор на новия Mustang GT е най-мощният, поставян някога на този модел. В САЩ новият Ford Mustang ще бъде пуснат в продажба следващото лято като модел от 2024 година. Както и досега, ще се произвежда в завода във Флат Рок (Мичиган).

На събитието в Детройт малко и почти небрежно се говореше за електрически автомобили – шоуто бе придружено от рев на двигатели, скърцане на гуми и бурни аплодисменти. Присъстващите отбелязаха рязък контраст с други скорошни събития в живота на главния изпълнителен директор на Ford Motor - Джим Фарли, както и на компанията, които рекламират електрификацията и обещават екологични цели в обозримо бъдеще. И всичко това, защото въпреки широко налагания масов преход към електрически превозни средства, Mustang от новата моделна година ще бъде оборудван с обичайните бензинови двигатели.

 

Ford-Mustang-2024-1024-0-7

 

Днес това се възприема, меко казано неочаквано, предвид плановете на Ford да инвестира 50 милиарда долара през следващите години в разработването и производството на нови електрически превозни средства. Както и предвид плановете на конкурентите, които обявиха предстоящите поколения на Dodge Challenger и Chevrolet Camaro като електрически.

Възниква разумен и логичен въпрос - защо в ерата на масовата електрификация Ford остава ангажиран с бензиновите двигатели за нов автомобил?
Джим Фарли отговаря, че според тях „това има бизнес смисъл в обозримо бъдеще“. Какво има предвид? Най-вероятно, както пише CNBC, Ford Mustang може да бъде в своя сегмент „единственият оцелял“ автомобил, който ще привлече тези потенциални клиенти, които все още гравитират към американския мощен автомобил. Това включва купувачи извън САЩ, които правят около 20% от покупките на Ford Mustang.

 

Ford-Mustang-2024-1024-03

 

„Хората започват да напускат сегмента, какъвто е случаят с Dodge Challenger, така че имаме страхотен шанс да представим традиционния бензинов Mustang, но с ново съдържание - каза Джим Фарли на представянето - Сигурен съм, че ще ни даде голямо предимство, защото много хора все още обичат тези коли.

Той добавя, че американският сегмент на т.нар. масълкарс се е свил, но търсенето на такива автомобили все още е налице и това, според него, може да привлече нови клиенти. Да, казва Фарли, компанията възнамерява да инвестира сериозно в електрически превозни средства, но същевременно продължава да инвестира и в бизнеса с традиционни автомобили.

 

Ford-Mustang-2024-1024-06

 

В същото време Джим Фарли отказа да каже дали се очаква седмото поколение на Mustang да бъде последната бензинова версия на легендарния модел: „Ако хората внезапно не искат кола с обичайния вид гориво, тогава за мен лично този ден ще дойде със сълзи на очи.“

 

 

0 от 500