IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Xiaomi е готов с първия си прототип на електромобил

До момента технологичният гигант е инвестирал 10 млрд долара в проекта

Китайският технологичен гигант Xiaomi завърши изграждането на първия инженерен прототип на дебютното си електрическо превозно средство, което трябва да бъде пуснато на пазара през 2024 г.


Xiaomi


Не е тайна, че в компанията работят от доста време на електрическа кола. Последните сведения сочат, че прототипът е бил завършен на 28 септември. От Xiaomi още не са коментира дали това е вярно. Досега компанията е инвестирала 10 милиарда долара в плановете си да стане сериозен играч на пазара на електрически превозни средства.

Над 1000 души работят по проекта, а скоро е планирано да започне изграждането на завод в Пекин с капацитет от 300 000 автомобила годишно. Основателят и главен изпълнителен директор на Xiaomi - Лей Джун, потвърди, че колата ще бъде оборудвана с модерни технологии за автономно шофиране и че тестването на тези системи вече е започнало.

Компанията тества около 144 автономни прототипа в Китай, като сред тях са BMW 5-Series и BYD Han, оборудвани с набор от сензори за шофиране, съобщава Pan Daily. Системата ще използва технологията LiDAR. Очаква се първият електрически автомобил на Xiaomi да бъде седан, който може да се предлага в две различни конфигурации. Първият може да използва 400-волтова платформа, докато водещият модел може да използва 800-волтова архитектура и да се предлага с иновативната батерия в стил Blade на BYD и батерията Kirin на CATL.

През август Лей Джун нарече навлизането на Xiaomi на пазара на електрически превозни средства „принудителен избор“, воден от сливането между автомобилната и потребителската електроника. 

Xiaomi има десетки милиони лоялни фенове и потребители в Китай и докато 1% от тях са готови да ни дадат шанс, автомобилният бизнес на Xiaomi може да започне фантастично“, описа Лей Джун в своята наскоро издадена книга.


0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Жалко че САЩ имат Тесла, Ривиан, Лусид и т.н. Китай има BYD, Нио, Хпенг и т.н. а ЕС няма никакви нови значими фирми за коли но все пак поне ВАГ за сега са първи при електромобилите сред старите фирми за коли
  • #2
    10 rate up comment 8 rate down comment
    Бай хyй ( преди 1 година )
    Купуваш колата и като при телефоните им, първо трябва да изгледаш 10 реклами, преди да ти позволи да сложиш колана,5 за да тръгнеш и на всеки 5-10 км реклама
  • #1
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Джери Бадалуна ( преди 1 година )
    Колко много страни "дръпнаха" още от преди 1990година....а ние какво? Не само не тъпчеме на едно място,а вървиме "ударно" назад....нещастна България!