IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как техниката „празна седалка“ в колата помага на изнервените шофьори

Пробвайте и ако се получи, ще сте от малцината, които не проявяват агресия на пътя

Доста често шофьорите показват пристъпи на агресия и гняв, не толкова  по време на дълги пътувания зад волана, колкото в задръстванията. Последните е доказано, че генерират негативизъм поради безполезната загуба на време и натрупването на лоша енергия. А настроението на водача може да се е влошило още преди пътуването. Как да преодолеете всичко това по време на път, ви разказваме сега.


агресивни шофьори


Чували ли сте някога за термина "празен стол"? Това е упражнение се използва от психолози и най-общо казано представлява случай, когато човек води диалог с въображаем събеседник, седнал на празен стол срещу него. В нашия случай на съседната седалка в колата. Основната задача е да изразите всичко, което ви боли. Понякога дори е полезно да симулирате разговор, отговаряйки вместо събеседника. Подобна техника е изобретена през 40-те години на миналия век от психиатъра Фриц Пърлс и до днес продължава да доказва своята ефективност.

Как работи? Говорейки за проблемите и трудностите, които ви измъчват, с невидим събеседник ще определите истинските си емоции и състояние на ума. Казано по-просто, гневът, обидата, тъгата и други негативни чувства лесно се проявяват в думи и интонации. Но когато забележите това, оценявайки подобно поведение със здрав разум, тогава незабавно "гасите" самия източник на подобни реакции.

В крайна сметка, много често е доста трудно да се покажат истински емоции когато до вас в колата седи истински събеседник. Той може да промени темата, да ви прекъсне, да се занимава с нещо друго и т.н. А в хода на диалог с празното място до вас, не е нужно да се притеснявате за това. Можете да говорите каквото искате без никакви последствия. По този начин, гарантирано ще се освободите поне отчасти от болката, омразата или негодуванието.


агресивни шофьори


Не се сдържайте, дайте си воля - столът ще издържи всичко! Не напразно редица проучвания показват, че подобно упражнение минимизира чувството за вина на човек, помага да се разберат причините за случилото се, а също така помага да се признаят грешките. В допълнение, техниката „празен стол“ е предназначена да се отървете от ненужните тревоги, притеснения и страхове. И с негова помощ можете просто да се научите как да изграждате диалози и правилно да формулирате мислите си.

И ако по-рано другите участници от движението биха ви помислили за психически неуравновесен човек, сега, в съвременната реалност никой няма да мисли така - благодарение на Bluetooth системите в колите всеки би си помислил, че разговаряте с някого по телефона. Пробвайте и ако се получи ще сте от онези хора, които в днешно време са малцинство у нас и които не проявяват агресия на пътя.


0 от 500
  • #5
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    На *** проблемът е, че е свикнал словесна агресия да премине в бой. В САЩ и Южна Италия, примерно, също си крещят и се обиждат, но....толкова. Няма юмруци и счупени коли. А, коренът е другаде. Ако искаме по-малко пътна агресия, трябва да има Полиция! Не служба за чадъринг на престъпници и наркомани....
  • #4
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Ники ( преди 1 година )
    За това имаме много добре развит цветущ език. Троленето на руските *** и шматките от Възраждане в интернет също много спомага цялата негативна енергия натрупана по време на 10-11 часа шофиране да се излее някъде и после спиш като бебенце.
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Да не стане като в "Пропадане"
  • #2
    27 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Демек, да си приказваме сами със себе си! То ние си имаме наша техника, теглим една на шофьора отсреща и ни минава. Работи безотказно.
  • #1
    13 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    30 години ни управляват празни тик. Ви, защо един празен стол да е по-лош съветни