IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да удължим живота на амортисьорите

Вижте и причините за повредите по този важен детайл от автомобили

Автомобилните амортисьори са една от частите на автомобила, които изискват периодична подмяна. Предвид нашата разбита пътна мрежа и остарелия автомобилен парк, това важи с още по-голяма сила българските водачи на моторни превозни средства. Важно е амортисьорите да се сменят своевременно, в противен случай шофирането става опасно, и некомфортно. За да разберете кога да смените амортисьорите и как да удължите живота им, трябва да знаете причините за повредите им, както и техните слабости.


амортисьори


Има само четири причини, водещи до бърза повреда на амортисьорите:

- Неправилен монтаж на детайла. Ако амортисьорите не са монтирани в съответствие с инструкциите, те няма да могат да изпълняват напълно ролята си и ще се счупят бързо.

- Избор на некачествени части. Силно непрепоръчително е да купувате евтини фалшификати, тъй като те не са с подходящото качество.

- Агресивно шофиране. Ако в автомобил е монтиран маслен амортисьор, но колата постоянно трябва да се движи извън пътя, това бързо ще доведе до износване на частта. За екстремни пътувания има друг вид амортисьори - газови. 

- Ефектът на корозията. Ако колата се използва  постоянно на влажно място, това може да доведе до ръжда и разкъсване на масленото уплътнение.

Как да удължим живота на амортисьорите?

- Управлявайте внимателно колата и не шофирайте твърде агресивно.

- Осигурете добри условия за паркиране.

- Извършвайте редовни проверки.

- При смяна на амортисьори купувайте само оригинални части.

Съвети за избор на нови амортисьори

Днес пазарът предлага огромен избор от всички видове части. За да не се объркате и да изберете подходящите амортисьори, можете да използвате VIN номера на колата. Това е уникален автомобилен номер, по който можете да разберете информация за марката, модела и характеристиките на автомобила. Достатъчно е да посочите VIN номера в реда за търсене на онлайн магазина и каталогът ще остави на страницата само онези детайли, които са подходящи за вашия автомобил.


0 от 500
  • #2
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Пак цяла статия, без най-елементарното...По-точно, как сами да разберете, че имате "изтървал" амортисьор. Няма нужда да обяснявам. Всеки, който наистина е шофьор, знае. За другите, има "тресачки" в сервизите.
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Mazda ( преди 1 година )
    Сега ще ги сменям с нови каяби предни 350лв ,задни 150лв, тампони по 100лв, прашници по 100лв