IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Voisin C27 Aerosport - забравеният автомобил с петоъгълно стъкло

Несъществуваща вече френска компания остава в историята с нетрадиционните си скъпи коли

Чували ли сте за френския автомобилен производител Avions Voisin? Не е много известен в наши дни, но за времето си прави нетрадиционни и скъпи коли. Компанията Airplanes Voisin е основана през 1905 г. от Габриел Воазен и брат му Шарл. С тяхно участие в парижкото предградие Биланкур е създадена първата в света фабрика за търговски самолети. Чарлз, уви, няма късмет и загива през 1912 г. в автомобилна катастрофа. След това пълното официално име на компанията става Société Anonyme des Aéroplanes G. Voisin.

 

voisin_c27_aerosport_1

 

Габриел Воазен проявява интерес към колите от детството докато завършва училището за изящни изкуства в Лион. По време на Първата световна война той произвежда самолети - от Voisin III (многоцелеви) до Voisin XII (четиромоторен бомбардировач). По време на конструирането на самолети Габриел се научава да работи с леки метали, предимно алуминий.

След края на войната през 1919 г. компанията е преименувана на Avions Voisin, като по същото време в градчето Иси-ле-Мулино (близо до Париж) започва да произвежда луксозни автомобили. Първият е лимузината C1 Chauffeur, от която започва маркировката на моделите - от C1 до C31, с изключение на „нещастния“ C13.

Според автомобилните познавачи един от най-впечатляващите ранни дизайни е състезателната Voisin Laboratoire от 1923 г. Това е кола с монококова каросерия, което е рядкост за онези времена, а интересен детайл е перката на радиатора, която задвижва помпата за охлаждане на двигателя. Главен дизайнер на Voisin е Андре „Ноел-Ноел“ Телмот - архитект по образование, вдъхновен от авиацията и архитектурата в стил Арт Деко. Това коренно го отличава от френските му колеги, които черпят вдъхновение преди всичко от изящните извивки на женското тяло.

 

voisin_c27_aerosport_3

 

Купето Voisin C27 Aerosport е продължение на C25 Aerodyne, представено на автомобилното изложение в Париж през лятото на 1934 г. Автомобилът с четири врати с плаваща задна част има необичаен дизайн с покрив, който се движи на плъзгачи към задната част на автомобила. Планирано е да бъдат произведени поне 20 от тези уникални машини, но в крайна сметка са произведени много по-малко.

След края на изложението роудстър и двуместно купе C27 Aerosport (номер на шасито 52002) са построени на съкратено шаси Aerodyne. Купето възприема редица стилистики от Aerodyne, включително прибиращ се покрив, падащи калници, стъпала на прага, решетка и разположение на фаровете.
Voisin C27 Aerosport е показан за първи път пред публика през 1935 г. на изложенията в Женева и Мадрид. Автомобилът е проектиран от Габриел Воазен, Андре Ноел Телмот и първият собственик - Андре Крисмас. Резултатът е балансирани арт деко форми, които наподобяват напречното сечение на крило на самолет в профил. На капачката на радиатора има стилизирана фигурка на птица с вдигнати крила.

 

voisin_c27_aerosport_4

 

Дизайнът е впечатляващ както в детайлите, така и от разстояние. В сравнение със седана Aerodyne, вариантът Aerosport е малко по-нисък и има по-голямо багажно отделение в задната част с резервно колело, скрито вътре. Необичайни са петоъгълните странични прозорци, както и лъскавите кантове на калниците и праговете. Плъзгащият се покрив има собствен двигател, задвижван от превключвател на арматурното табло. След прибиране напред, покривът се прикрепя към горната рамка на предния прозорец, който от своя страна се почиства от 3 чистачки, също управлявани от собствен двигател, разположен от вътрешната страна на стъклото. Интериорът е тапициран с плат с ярък геометричен модел.

С обща дължина от 4600 мм, купето Voisin C27 Aerosport има междуосие от 3100 мм. Следователно зад седалките има достатъчно място за багаж. Когато плъзгащата се част на покрива се премести назад, тя покрива неподвижното задно стъкло. И за да може водачът да има поне някакъв изглед назад, е предложен още един малък заден прозорец.

 

voisin_c27_aerosport_2

 

Тежащият 1,3 тона автомобил се задвижва от надлъжно монтиран редови шестцилиндров двигател с разпределителен вал тип Knight. Работният обем на цилиндрите е 2994 куб. см. см, мощността е 106 к.с при 3800 об/мин. Това е достатъчно, за да достигне скорост от 150 км/ч. Горивото се подава към двигателя от два карбуратора Zenith, а въртящият момент се изпраща към задните колела чрез двустепенна ръчна скоростна кутия. Барабанните спирачки са задвижвани с течност. За по-късните модели Voisin предлага 3,5-литрови двигатели Graham.

След като Aerosport се показва на изложения, той става собственост на няколко късметлии, които го запазват в почти същия вид като през 1935 г. Така например дълго време колата е част от колекцията на французина Филип Мох, а след това става собственост на автомобилния музей Mullin в Лос Анджелис, Калифорния. 

През дългия си живот Aerosport има само един инцидент, при който е повредена предната част. След това колата е оставена в гараж близо до Париж в продължение на много години. И след основен ремонт Voisin C27 Aerosport е възстановен до първоначалното си състояние с оригиналното шаси, двигател и скоростна кутия.

 

voisin_c27_aerosport_6

 

Поради финансови проблеми Voisin спира производството на автомобили през 1939 г. След това Габриел Воазен продава фабриката на френския производител на мотоциклети и самолети Gnôme et Rhône. Габриел остава като дизайнер и директор на компанията преди и след Втората световна война. Той проектира мотоциклети и малка кола.

Общо около 11 000 автомобила са произведени във Voisin. Те винаги са били нетрадиционни и никога евтини. Особено с моделите C24 и C25, Voisin показа как луксозните превозни средства могат да бъдат направени още по-елегантни. С многоцветна боя, арт деко и покрив, който се плъзга назад, например. Така Габриел Воазен успява да си осигури място в историята, редом до марки като Isotta Fraschini, Bugatti, Hispano Suiza и Rolls-Royce.

 

 

0 от 500