IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Руснаците оставиха Казахстан без автомобили

Един и същи китайски кросоувър струва с 20,000 евро по-евтино оттатък границата

Казахстан вече изпитва остър дефицит на нови автомобили заради руснаци, пазаруващи коли оттук, за да заобиколят европейското ембарго, съобщава "За Рульом". В средноазиатската държава вече не се намират и автовози - толкова голямо е търсенето за тях в последните месеци.
    
         
Chery Tiggo 8 Pro
Chery Tiggo 8 Pro е с близо 20,000 евро по-евтин в Казахстан, отколкото в Русия
   
       
В Казахстан не само свободно се продават модели, които вече не се предлагат официално в Русия, но и цените са значително по-ниски. След нахлуването в Украйна през февруари руските дилъри вдигнаха цените осезаемо - в някои случаи даже в пъти. ZR цитира като пример китайския Chery Tiggo 8 Pro - в Русия версията му с адаптивен круиз контрол струва 3.24 милиона рубли, или около 53 400 евро, докато в Казахстан цената е еквивалентна на 2.05 милиона рубли, или 33 800 евро.
   
      
казахстан, пазар
    
       
Реекспортът от Казахстан в Русия е забранен, но това лесно се заобикаля, като автомобилът фиктивно се купува от казахстански гражданин, който после го препродава. Посредникът обикновено получава за услугата около 800 евро. Крайният клиент в Русия губи допълнително от валутния обмен, защото руските банки държат изкуствено нисък курс спрямо казахстанското тенге. Но и така схемата е по-изгодна, отколкото покупка у дома от все по-оскъдните количества в автосалоните.
   
      
казахстан, Тойота, дилър
Дилър на Toyota в Астана, Казахстан
    
       
Схемата обаче вече предизвиква обществено недоволство в самия Казахстан - освен че колите за местните хора започват да недостигат, и цените им вървят бързо нагоре покрай растящото търсене.

Проучване на руския портал "Дром" показа, че цели 70% от руснаците са склонни да пътуват до Казахстан за покупка на кола. За жителите на Москва процентът е 69%, въпреки огромното разстояние.
   
       

 

0 от 500