IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

133 000 електромобила са купени със субсидия в Германия и после изнесени

Злоупотребите с държавните помощи за електрификация ще доведат до сериозни промени в политиката

Над 133 000 електрически коли, субсидирани от германския данъкоплатец - включително хиляди Tesla, вероятно са изнесени в чужбина, след като купувачите са използвали схемата за стимулиране в страната, съобщи Financial Times. През 2016 г. Германия въведе схема за субсидиране, предназначена да направи тези коли по-достъпни за обикновените хора. И от тогава е похарчила най-малко 4,6 милиарда евро за безвъзмездни помощи.

 

756479390391961

 

През юни 2020 г. регламентът бе коригиран и държавният бонус беше завишен. За закупуването на чисто електрически автомобили правителството гарантира субсидии до 9000 евро, а за plug-in хибриди - 6750 евро. Тези тарифи са валидни и днес, но преди месец и половина бизнес-изданието Handelsblatt съобщи, че управляващата коалиция предвижда от 2023 г. стимулите да бъдат рязко намалени.

Според информацията на Financial Times от 890 000 електрически коли, регистрирани в Германия през последните 10 години, по-голямата част от които са закупени с безвъзмездни средства, само 756 517 остават в страната. Разликата е 133 483 бройки и това са официални данни. Въпреки че малка част от липсващите автомобили ще бъдат извадени от експлоатация, повечето от тях са продадени в съседни страни с печалба.

 

d0b0d0b2d182d0bed0bdd0b5d0bcd0b5d186d0bad0b8d0b9-d0b0d0b2d182d0bed0bad0bed0bdd186d0b5d180d0bd-volkswagen

 

Матиас Шмид, анализатор от Берлин, който е направил изследването, заявава: „До момента, в който по-късно тази година бъде регистриран едномилионният нов електрически автомобил, близо една пета от тези коли ще са напуснали немските пътища през последното десетилетие. Губещият е германският данъкоплатец, който косвено субсидира чистия въздух в градовете извън страната“.

Предполага се, че много от субсидираните автомобили са се озовали в Дания, където митата върху закупуването на нови коли направиха електрическите превозни средства по-скъпи, отколкото в съседните държави в продължение на няколко години, допълва Шмид.

Данни от датската асоциация на вносителите на автомобили De Danske Bilimportører показват, че броят на електрическите машини, регистрирани в страната, е по-голям от броя на закупените в Дания, което предполага, че много от тях са внесени.

Шмид също установява, че от 98 000 Tesla, регистрирани в Германия до юли тази година, само 76 690 остават по пътищата на страната, което означава, че всяка пета Tesla е напуснала германския пазар. А в Берлин има и завод на американския производител.

 

18122678_101

 

Германската опозиционна партия Die Linke, която отдавна се противопоставя на схемата за субсидиране твърди, че ще бъде от полза за корпорациите и винаги е било ясно, че стимулите са „податливи на измами“.

„Фактът, че дори не е имало едногодишен период на задържане (преди една кола да може да бъде продадена), е повече от техническа грешка и отваря вратата за измама“, каза депутатът Бернд Риексингер. В отговор на запитване за злоупотреби със схемата, правителството казва, че ще удвои от шест месеца до една година времето, в което колите трябва да бъдат притежавани, преди да могат да бъдат продадени.

„Всеки, който иска да продаде своята субсидирана електрическа кола след по-малко от година, ще трябва да върне субсидията - се казва в изявление на германското министерство на икономиката. - Загубата на стойност на употребявана кола е значително по-висока след 12 месеца, така че бизнес моделът на препродажба в други европейски страни ще стане много по-малко привлекателен.“

В същото време се подчертава, че Германия се нуждае от пазар на електрически автомобили  втора употреба, най-вече за купувачи с по-ниски доходи.

 

 

0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 1 година )
    "Новите германци" имат българската поговорка.: "Я не сакам да сам добре, я сакам Вуте да е зле" и алъш-вериша да върви. А за "Ханс" ич ми не дреме. Е тва е европейска "общност"!
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Големите субсидии ще траят до края на годината и до тогава всички пренасочват всичко субсидирано колкото могат към Германия така че големия износ ще е към края на другата година като изтичат 12те месеца :D
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1-ви, отдавна е ясно, че някой напави големи пари с този "бонус" и е пределно ясно че донякъде това беше целта, а не екология. Ако бонуса им го отбиваха от данъците в края на годината (за 5г примерно * 1500Е), надали щеше да се случи това. Продаваш колата, по-рано спира данъчното облекчение.
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Дали ще е половин или цяла година разликата в обезценяването едва ли ще е значима особено ако се пази добре с цел да се изнесе