IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Czinger 21C е автомобилна революция?

3D-печатът е на път да се окаже бъдещето за индустрията

Настъплението на електрическите автомобили е повсеместно и факт, но в автомобилостроенето се задава и друг вид революция – коли, направени от 3D принтери. Звучи малко като далечно бъдеще, но всъщност не е точно така.

 

3d-printed-2023-czinger-21

 

Вече има хиперавтомобил, който използва 3D принтери, за да направи някои от своите части. Такъв е случаят с Czinger 21C. Останалата част от тялото е направена от въглеродни влакна, титан и алуминий. Дали пък някой ден и голяма част от компонентите на автомобилите няма да се изработват от 3D принтери? Предстои да видим, няма да е за една нощ, но скоро може да узнаем и за някои други вълнуващи неща, прогнозират от autoevolution.

Американската телевизионна звезда и комик Джей Лено заяви, че Czinger 21C е „автомобилна революция“ и представлява „върхът на човешкото сътрудничество с изкуствения интелект“. Той твърди, че е първият, който тества хиперавтомобила извън служителите на компанията. Всъщност това няма значение дали е първи или не, Czinger 21C е нещо ново в индустрията.

 

 

Czinger 21C-6

 

Съкращението „21C“ означава 21st Century, тоест 21-ви век. Czinger 21C е продукт на базираната в Лос Анджелис компания Czinger, която е създадена през 2019 г. от Кевин Зингерт. Спред него Czinger използва „революционна, патентована технология за създаване на превозни средства, оборудвани както с доминираща производителност, така и с емблематичен дизайн“.

Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Czinger обяснява, че хибридният задвижващ механизъм на 21C е сглобен с помощта на нова цифрова система. И добавя, че може да звучи просто, но е много по-сложно от това, което автомобилните производители правят в момента. Хората, работещи зад екраните на компютрите, трябва да се уверят, че всичко е правилно дефинирано в патентования софтуер до най-дребния детайл. Физическата работа може да е намаляла много, но вниманието към детайлите се е увеличило драстично.

 

3d-printed-2023-czinger-21c-2

 

Под предния капак има 2,8-литров V8 двигател, съчетан със седемстепенна секвенциална трансмисия, турбокомпресор и електрически мотори. Мощността достига 1250 к. с., а тежестта е само 1250 кг. Това е една от малкото хиперколи в света със съотношение 1:1 на конски сили към тегло (в килограми).

Автомобилът работи с нормален бензин, състезателно гориво или въглероден рециклиран метанол с нулеви емисии. Дизайнът на Czinger 21C напомня за състезателна кола с нисък център на тежестта, има голямо задно крило и дълги врати тип „крила на чайка“. Мястото на шофьора е по средата на салона, може да вози и един пътник зад него. Няма място за багаж...

 

 

Хора, които търсят интересни, колекционерски и ексклузивни автомобили, ще намерят в Czinger 21C наистина необичайна машина. Но трябва да имат и пари - цената ще бъде около 2 милиона долара. Доставките се очакват догодина, ще бъдат произведени 80 екземпляра и всеки от тях ще е много персонализиран.

 

 

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Карам е90 ( преди 1 година )
    Майстор Чани си направи предната броня на Селика - Супрата с 3d принтер и се получи много добре. Реално с по-голям принтер с повече възможности и желание (е, и време де) нещата се получават. 3d принтера е полезна вещ, която може да прави вече изчезнали части за вече изчезнали автомобили, което е по-важно (като възможности)
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 1 година )
    "Вече има хиперавтомобил, който използва 3D принтери, за да направи някои от своите части. " И редакторът е с трети клас образование. Това да не ви е самосглобяващ се киборк, бе!