IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda представи електрически SUV със 7 места и 600 км пробег

Концептуалният Vision 7S показва новия корпоративен стил на марката

Чешкият производител сравнително рядко показва концептуални автомобили, като обикновено те се превръща в серийни модели. Новият Vision 7S ще има същата съдба и той е много важен, защото не само представлява предвестник на бъдещ електрически кросоувър, но и демонстрира новата корпоративна идентичност на марката. Също така това е и първият носител на актуализираното лого на бранда.


Skoda Vision 7S


Дизайнерите на Skoda са се поддали на модната тенденция и, следвайки много други компании, преминава към „плоска“ двуизмерна версия на традиционната си емблема. Да, стилизираната стрелка с пера е запазена, но тя вече няма да се използва навсякъде, като ще се даде предимство на буквения надпис. Логото е с нов шрифт, като отметката вече е интегрирана в буквата S.

Фирмените цветове са два нюанса на зеленото - Emerald и Electric Green. Нови лога и цветове ще се появят в онлайн-платформите на Skoda и в печатните материали в близко бъдеще, но тази емблема се очаква върху автомобилите едва през следващата година. Що се отнася до новата корпоративна идентичност, нейната основна характеристика трябва да бъдат Т-образните фарове и задни светлини. В Skoda са се върнали към варианта с 4 фара, който беше използван по-рано при Octavia, но този път двойките светлинни секции са разположени вертикално една върху друга.


Skoda Vision 7S


Различно е и дизайнът на предната тапа, която имитира радиаторната решетка. Ъгловите арки на колелата вече са познати от серийните кросоувъри на марката, но линията на перваза на прозореца Tornado Line е нова, като тя се издига на предната врата и се връща на предишното си ниво на задната врата.

Самият кросоувър Skoda Vision 7S не е електрически аналог на Kodiak, както се считаше досега, а много по-голяма кола, сравнима по размери, например с модела Volkswagen Teramont. Дължината е 5016 мм, широчината - 1940 мм, а височината - 1888 мм. Разстоянието между двете оси достига 3075 мм, като това е най-големият автомобил в историята на марката. Пътният просвет достига 242 мм, а джантите на концепта са 22-цолови.


Skoda Vision 7S


Кросоувърът е базиран е на модулната платформа MEB на Volkswagen Group, която е добре позната от други електрически превозни средства на концерна. Но на този етап има малко технически подробности. Известно е само, че Skoda Vision 7S има задвижване на всички колела, а батерията с капацитет 89 кВт/ч би трябвало да осигури пробег от 600 км. Зарядното устройство поддържа мощност до 200 кВт.

Интересно е разположението на седемместния салон. Има три обичайни реда, на които са поставени шест седалки, а седмото място е предназначено за най-младия пътник, като детската седалка е монтирана срещу посоката на движение точно зад седалките на първия ред. Инженерите казват, че това е най-безопасното място в колата.


Skoda Vision 7S


За паркиране и почивка е предвидена отделна конфигурация на кабината, наречена Relaxing - предният панел с волана и педалите се движат напред, а седалките на първия и втория ред се накланят назад. На предния панел има 8,8-инчов екран и 14,6-инчов дисплей на мултимедийната система, като последният може да се завърти на 90 градуса.

Изненадващо е запазен отделен панел за климатичен контрол с три въртящи се копчета, а има и блок от шест клавиша. Компактният волан има необичайни вертикални спици, но те не пречат да гледате инструментите - дисплеят е разположен над ръба, както при моделите на Peugeot.


Skoda Vision 7S


Кога Skoda Vision 7S ще се превърне в сериен седемместен кросоувър? От компанията посочват срок в рамките на три до четири години. До 2026 г. чехите обещават да пуснат на пазара три нови електрически автомобила, единият от които ще бъде голям SUV. Другите два са малък лек автомобил и компактен кросоувър. През следващите пет години Skoda възнамерява да инвестира 5,6 милиарда евро в електрическа мобилност и още 700 милиона в цифрови услуги.

Новият дизайн обаче ще бъде използван в серийните автомобили още през следващата година, като дебютът на новите поколения на моделите Superb и Kodiaq е планиран за втората половина. Някои функции ще бъдат предоставени и на обновената Octavia, която ще бъде пусната през 2024 г.


Още снимки на бъдещия електрически кросоувър със 7 места на Skoda - вижте в галерията:


0 от 500