IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Франция плаща до 4000 евро за преминаване на велосипед

Страната засилва усилията си за намаляване на вредните емисии

Франция отдавна е една от държавите, които полагат най-големи усилия за електрификация на транспорта и намаляване на вредните емисии. В Париж вече са въведени нови правила и разпоредби, ограничаващи достъпа на автомобили до центъра на града. Сега става ясно, че целта на властите е столицата да бъде град, в който се дава приоритет на мобилността на хората, а не на колите.


велосипеди


Фактът е, че само малък процент от автомобилите всъщност са пълни до краен предел с пътници и отпечатъкът, който превозно средство само с един човек заема на пътя, може много добре да бъде заменен с велосипед. Това ще се отрази добре не само за околната среда, но и за задръстванията.

Британският вестник The Times, френското правителство предлага стимули до 4 000 евро на за тези, които желаят да сменят автомобилите си с електрически велосипед. Информация от друго издание – Electrek, разкрива подробности за програмата, в която не само електрическите велосипеди са част от уравнението. Същото важи и за стандартните велосипеди, които са удобно средство за придвижване на малки разстояния.


велосипеди


Трябва да се отбележи, че не всеки има право на стимул от 4000 евро. Френското правителство го рационализира по такъв начин, че хората с по-ниски доходи да бъдат с приоритет. Това не е изненада, тъй като е ясно, че богаташите могат да си позволят и по няколко превозни средства и няма да имат нужда от 4000 евро. Властите нямат намерение да принуждават участниците в програма напълно да се откажат от автомобила си. Той ще може да се използва за пътувания през седмицата – когато вали, например.

Крайната цел е броят на хората, използващи велосипеди да се увеличи от сегашните 3% на 9% през 2024 г. Това ще бъде постигнато не само с индивидуални стимули – правителството на Емануел Макрон вече обяви, че ще похарчи 250 млн евро, за да може Париж да бъде изцяло пригоден за велосипедисти. На свой ред, кметът на града – Ан Идалго, обеща да добави 130 км велоалеи в столицата.


0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    3 и 4 - като цяло сте прави - проблеми има в големите градове най-вечв, за това че през последните десетилятия, храта се разглезиха и за вестник и цигари на 300м се качва в колата. Разкарването на *** по заниманя из целия град е пълна простотия и генериа адски много трафик. Но има и други фактори - не добра градска мрежа, несигурност.. а за местните ширини - бай-Ганьовщина (гъзария).
  • #4
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Зелени глупости. ( преди 1 година )
    Колелото се кара за спорт и за удоволствие в свободното време. Не може да замени колата при никакви условия. Съвременния живот е динамичен. Хората работят далече, пътуват постоянно. Деца, пазаруване, почивните дни, разходки, хобита, ходене по село, на вилата. Изобщо без кола абсолютно нищо не можеш да свършиш. Трябва да живееш като някой плъх в един апартамент и да не излизаш от там.
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Безумно чисти може да са новите коли (съмнително). Проблемът е в бройката- колите станаха страшно много. За да вършиш работа в столицата, още повече в центъра- колата е само затруднение (изключвам хора, който ползват колата за работа- доставчици, майстори и тн.). Само задръствания, нерви, липса на места за паркиране, а всеки се качил сам в колата за да мине 3км. Колата- за уикенда и извънградко. Най- големият проблем, у нас е презастрояването, водече до все по- малко зеленина и все повече коли.
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Продължават да гледат на хората в колите, които станаха безумно чисти, а си затварят очите за истинските замърсители, и за поголовната сеч на горите, които именно чистят въздуха. Ама тва не им носи дивиденти.
  • #1
    3 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Поредните пълни глупости, пак за сметка на обикновенния данъкоплатец. Искам да ги видя, тези по Алпите и Пиринеите да се откажат от колите си.. където минава влак някъде в долината, а къщите им са на по 1500м н.в. Да не говорим за Прованс-а, че и там е накъдрено, а за обществен транспорт дори не са и чували какво е.