IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-AMG показа състезателна кола, която няма право да се състезава

GT3 Edition 55 не получи хомологация от FIA, но ще бъдат произведени 5 бройки

Спортното подразделение на Mercedes-AMG пусна 5 състезателни спортни автомобила GT3 Edition 55 в чест на своята 55-годишнина, но те няма да се появят на пистата. Причината е, че моделът няма хомологация от Световната автомобилна федерация (FIA), така че не му е разрешено участват в състезания.


Mercedes-AMG GT3 Edition 55


Липсата на необходимостта от спазване на строгите ограничения на FIA обаче развърза ръцете на инженерите на Mercedes-AMG. Така GT3 Edition 55 получава усъвършенстван аеродинамичен бодикит и мощен двигател.

Юбилейният GT3 Edition 55 е базиран на спортния модел Mercedes-AMG GT. Задвижва се от атмосферен 6,3-литров V8 двигател с мощност 650 к.с., тоест той е с около 100 к.с. по-мощен от хомологирания за състезания GT3. Единствената възможност да се тества GT3 Edition 55 в действие са така наречените „track days” (Дните на пистата), тъй като колата няма разрешение да се движи и по обществени пътища.


Mercedes-AMG GT3 Edition 55


Лимитираното издание включва табелка със сериен номер, сребърни акценти на предпазния колан, карбонова облицовка на страничните прагове, на арматурното табло, върху вентилационните отвори и на капачката на резервоара, както и ексклузивен часовник IWC с гравиран номер на шасито, който идва с колата.

GT3 Edition 55 струва 625 000 евро (без ДДС), но това не е най-мощният Mercedes-AMG. През миналата есен беше представен хибридният фастбек GT 63 S E Performance със задвижващ агрегат с 843 к.с., който ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди.


Още снимки на състезателната кола - вижте в галерията:


 

0 от 500