IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият електрифициран Dodge повтори Alfa Romeo Tonale

Кросоувърът Hornet излиза на пазара в два варианта - хибриден и само с ДВГ

Още през лятото на миналата година Dodge обяви намеренията си за връщане в гамата си на името Hornet. Сега новият модел официално беше представен, като това е първият електрифициран автомобил в историята на американската марка.


Dodge Hornet


Очаквано, Hornet се оказа компактен кросоувър, който технически е близък до Alfa Romeo Tonale. Моделът дебютира в две версии със задвижване на всички колела - Hornet R/T и Hornet GT. Първият е plug-in хибрид със съвкупна мощност от 285 к.с. и 520 Нм. Неговата задвижваща система включва 1,3-литров турбо-двигател от семейството Stellantis Global Small Engine и 90-киловатов електрически мотор, задвижващ задните колела.

Батерията с капацитет 15,5 кВт/ч осигурява пробег само на ток от 50 км, а скоростната кутия е 6-степенна автоматична. Тази версия получава функция PowerShot, която увеличава максималната мощност с 25 к.с. за 15 секунди. Благодарение на това времето за ускорение до 100 км/ч е намалено точно с една секунда - до 6,1 секунди.


Dodge Hornet


Втората версия - Dodge Hornet GT, която производителят определя като най-бързият и мощен кросоувър на цена под 30 000 долара, получава 2,0-литров, 4-цилиндров двигател Hurricane с 265 к.с. и 400 Нм в комбинация с деветстепенна трансмисия. GT има и спортен режим, активиран с бутон на волана, с който ускорението до стотици отнема 6,5 секунди.

Подобно на Alfa Romeo Tonale, и двете версии на Dodge Hornet имат 12,3-инчов цифров инструментален панел и 10,25-инчов тъчскрийн на мултимедийна система Uconnect 5 с гласов асистент Amazon Alexa, софтуерни актуализации по въздуха и Android безжична връзка Auto и Apple CarPlay.


Dodge Hornet


В оборудването на кросоувъра влизат още „автопилот“ от второ ниво на автономност, 465-ватова акустична система Harman-Kardon с 14 високоговорителя, отопляем волан и седалки, функция за отваряне на задната врата без ръце и др.

Кросоувърът ще се произвежда в завода Stellantis в Неапол. Hornet GT ще бъде наличен за поръчка от 17 август и ще достигне до дилърите преди края на тази година. Hornet R/T ще бъде пуснат в продажба следващата пролет.


Още снимки на първия електрифициран Dodge - вижте в галерията:


0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абе това си е излагация, все пак е Алфа Ромео не биваше да му сменят само емблемата и бронята, можеше повече да се заиграва дизайнеритеАуди с емблемата на Сеат няма да пуснат, въпреки че от долу нещата много си приличат, но поне на външен вид си имат идентичност
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Нямат край смешните злобни коментарчета като твоя без значение срещу кого са. Всяка фирма си има предимства и недостатъци и е харесвана на различни пазари
  • #3
    1 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    На Стелантис всичко им е смешно.
  • #2
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Стеллантис няма смешни фирмички като Шйода Сеят и такива волфсбургски недоразумения
  • #1
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Стотици? ( преди 1 година )
    "GT има и спортен режим, активиран с бутон на волана, с който ускорението до СТОТИЦИ отнема 6,5 секунди." Ко речи?