IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Потвърдено: Следващите Dodge Charger и Challenger ще бъдат електрически

Американската компания подготвя „прощална“ версия с V8 Hemi с над 900 к.с.

Ясно е, че електрическите автомобили в крайна сметка ще изместят тези с двигатели с вътрешно горене. При някои производители преходът се случва по-бързо, но в Dodge все още вярват във V8 двигателя. Това обаче ще се промени при следващите поколения на Charger и Challenger, съобщава Motor1.


Dodge Charger


Пред изданието говорител на Dodge потвърди, че при смяната на генерациите двата модела ще останат не само без легендарните Hemi V8, но и без всички двигатели с вътрешно горене. Тоест, няма да има хибридни Charger и Challenger, както твърдяха някои информации от последните месеци.

„Двигателят Hemi, както и настоящата платформа си отиват, а следващото поколение ще бъде с изцяло електрическо задвижване“, коментира представителят на Dodge.

Самата платформа LX със задно предаване е на Chrysler, като тя беше пусната в производство през 2005 г. Сегашният Charger е изграден на модифицираната версия LD, а Challenger – на LA, като и двата модела използват V6 и V8 двигатели, съчетани с 8-степенна автоматична скоростна кутия.

В Dodge вече работят върху първия си електрически muscle-car, като той ще дебютира като концептуален модел още това лято. Серийната му версия трябва да излезе през 2024 г., но според изпълнителния директор на компанията Тим Кунискис неговото излизане на пазара няма да означава незабавен край на двигателите с вътрешно горене в моделите на марката.

Най-вероятно електрическият модел ще се предлага известно време с настоящите Charger и Challenger, като вторият ще получи обновена версия, работеща с гориво E85 и развиваща 900 к.с. Именно тя ще бъде и прощалният вариант на V8 Hemi, преди той да отиде в историята.


0 от 500