IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Корейци измислиха нов „лек“ за драскотините по автомобилите

Веществото се нанася върху повреденото място, нужно е само слънце

Едва ли има шофьор, който да не е изпитвал ужаса да види колата си надраскана. В търсене на решение за този твърде често срещан проблем, инженери от Южна Корея са разработили нов материал, съобщава New Atlas.

 

W0UgmGiVg.jpg

 

Веществото може да премахне драскотините от повърхността и то много лесно, без майстори в сервизите и полиращи машини. Всичко, което е необходимо, е да нанесете защитното покритие върху драскотините и да изложите автомобила на слънчева светлина. Новото покритие съдържа полимерна мрежа, базирана на акрил-полиол, който работи благодарение на влиянието на инфрачервените лъчи. Веществото се нанася върху наранената повърхност и се изчаква 30 минути, докато слънцето „заработи“. С лупа, която концентрира слънчевите лъчи, драскотините могат да бъдат „излекувани“ още по-бързо.

Според ръководителя на изследването д-р Джин Чул Ким, новата технология синтезира самовъзстановяващи се покрития, използвайки както евтини търговски полимерни материали, така и фототермични багрила. Изследователят обясни, че покритието се състои и от полимерна мрежа, която заедно с акрил-полиол създава динамична химическа връзка, а слънчевите лъчи играят ролята на „спусък“, който насърчава химическа „лечебна“ реакция.

Учените допълват, че разработката е много обещаваща и може значително да улесни живота на собствениците на автомобили по света. А също така да бъде прилагана и върху други предмети, които също могат да бъдат надраскани – смартфони, таблети и дори строителни материали.

Подобна технология за борба с драскотините се прилага вече в автомобилите BMW iX. Предната решетка е направена от специален материал, който при повреда може да се „поправи сам“. Достатъчно е да го нагреете, например, с най-обикновен сешоар, или дори да го оставите на слънце.

 

 

0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Авто ( преди 1 година )
    Тъпите *** пак се изказват неподготвени! Хората са направили лек за махане на драскотини ,тия говорят съвсем друго!
  • #7
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Ъъъъъ ( преди 1 година )
    Влизам в едно магазинче за козметика и кацвам на продавачката искам бял лак за нокти. Жената веднага пита за кола и казва този копуват най често. Няма нано технологии съхне веднага и държи на автомивка. И е два лева.
  • #6
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Шофер ( преди 1 година )
    До Георги:Лекът срещу това, освен каското, е да се спира/паркира на позволени места и по начин непречещ на останалите. Времето прекарано по сервизите Каското не го покрива...
  • #5
    5 rate up comment 14 rate down comment
    Георги ( преди 1 година )
    Към "Свободен":Хората са го измислили,лекът срещу това се казва ПЪЛНО АВТОКАСКО и двата ми автомобила го имат,и не ми пука, ще драскаш ли, ще палиш ли!
  • #4
    7 rate up comment 12 rate down comment
    Кармата ( преди 1 година )
    Така е, аз също преди съм горил, драскал със спрейове, ключове, отвертки, чупил съм, пукал съм гуми, чупил съм предното стъкло и после съм се изпикавал вътре, и накрая като си взех кола - кармата почна да се проявява веднага. В момента дори не е в движение и само събира прахоляк.
  • #3
    23 rate up comment 1 rate down comment
    До 1 ( преди 1 година )
    За свободен не знам ама от мозък си личи, че си освободен!
  • #2
    31 rate up comment 2 rate down comment
    Гражданинът Кейн ( преди 1 година )
    Понеже те е шубе да говориш с човека очи в очи. Обаче всичко се връща. Драскаш - драскат те. Палиш - палят те. Трети закон на Нютон, сиреч карма.
  • #1
    3 rate up comment 43 rate down comment
    Свободен ( преди 1 година )
    Е ако някой ме нерви я драскам а ако продължава да ме нерви през нощта туба с бензин отгоре.а да ги видя къв лек за тва че измислят