IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Трябва ви нов радиатор за автомобила, но оригиналните са скъпи?

Показваме ви основни аспекти при избора този важен за автомобила елемент

Високата температура спомага за намаляване на емисиите на токсични съединения в отработените газове. Въпреки това неконтролираното повишаване на температурата до доста над 100°C може да доведе до прекомерно разширяване на горещите части на двигателя и в крайна сметка до неговото прегряване и респективно - до скъпи ремонти. За целта радиатора на колата трябва да е винаги в изправност, а тази част от автомобила с течение на времето трябва да се подмени.


радиатор


Предвид нашия остарял автопарк и предвид финансовото състояние на средностатистическия българин, все по-често се прибягва до т.нар. OEM резервни части - произведени от други производители (неоригинални), но пасващи на дадения модел автомобил.

Съкращението означава original equipment manufacturer, което в се превежда като производител на оригинално оборудване. Произведени по лиценз, качеството на ОЕМ резервните части е аналогично на оригиналните, но не винаги. Тези части са по-евтини, но при изборът им трябва да се имат предвид някои нюанси. По отношение на радиаторите те са следните:

Много важен критерий, който влияе върху крайната цена на радиатора и който много купувачи не знаят, е технологията на производство на радиатора. Има два типични структурни метода за свързване на сърцевината на радиатора - пластинчати радиатори и механично свързани радиатори.

Предимствата на първия тип са значителна здравина и твърдост, както и голяма площ на топлообмен, а недостатъкът е високата производствена цена. Производството на механично свързани радиатори е по-евтино, но те се характеризират с по-малка твърдост от ламеларните, което заплашва от повреди поради вибрациите на двигателя. Ето защо е много важно да се обърне внимание и на качеството на уплътненията, използвани от производителите.

Най-популярни и най-разпространени днес са радиаторите с механичен монтаж с кръгли или овални тръби, както и пластинчатите радиатори. По-рядко срещани са радиаторите, изработени изцяло от алуминий.

Към всеки радиатор има информация за технологията, по която е произведен. В допълнение към технологията на производство, когато избирате нов радиатор, трябва да обърнете внимание на няколко важни критерия:

Размерите на ядрото трябва да съответстват на размерите на оригинала; по време на измерването трябва да се помни, че измерението "височина" почти винаги означава разстоянието между охлаждащите елементи, независимо дали радиаторът има хоризонтално или вертикално разположение;
дебелината на сърцевината не трябва да бъде по-малка от тази на оригиналния радиатор;

броят и диаметърът на тръбите трябва да са същите като в оригинала;

плътността на ламелите не може да бъде по-малка от тази на оригиналния;

видът на радиатора, дизайнът на сърцевината и материалът, от който е направен, трябва да съответстват на оригинала.

Обръщайки внимание на горните критерии, вие значително намалявате риска от закупуване на продукт, който няма да изпълнява възложените му задачи.


0 от 500