IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какъв разход на масло се смята за нормален?

Консумацията нараства при увеличаване на натоварването върху мотора

Автомобилите използват различни количества масло. Повишеният разход може да означава проблем с двигателя, така че шофьорите трябва да бъдат наясно какво точно влияе върху потреблението на масло. И какъв разход се счита за нормален.


масло двигател


Разходът на масло зависи от редица фактори и най-вече от вида на двигателя. Нормата за атмосферен бензинов двигател на лек автомобил е от 5 до 25 милилитра на всеки 100 литра гориво. Двигателите V6 и V8 изискват повече смазка - 30-40 милилитра. Новият двигател изразходва по-малко масло, докато износен двигател – повече, като при по-стари автомобили разходът може да достигне 100 милилитра на 100 км.

Двигателят с турбокомпресор изисква не повече от 80 милилитра на 100 литра или на 1000 км пробег. Консумацията на масло обаче се увеличава с увеличаване на натоварването на агрегата. Съответно, турбомотори имат повишен разход в сравнение с другите двигатели.


масло двигател


Дизеловият мотор, например, консумира между 30 и 50 милилитра на 100 литра. Потреблението се увеличава, ако автомобилът се експлоатира при тежки условия. Ако обаче разходът достигне 200 милилитра, колата тогава трябва да посети автосервиз и да преминете диагностика.

Разходът на масло също се влияе от още няколко фактора - състояние на двигателя, условия на работа и качество на маслото. Евтиното масло обикновено е по-рядко и се изразходва по-бързо. Мощността на автомобила също оказва влияние - колкото по-голяма е, толкова по-бързо изгаря маслото.


масло двигател


Консумацията зависи и от обема на зареденото масло - при повече от допустимото разходът се увеличава. Разходът на смазка не зависи от изминатото разстояние, но има значение дали колата се кара в градски условия или извън град. В първия случай се налага периодично спирате на светофари, което се отразява на разхода на масло.

Освен това маслото може просто да не е подходящо за двигателя в някои отношения. Ето защо трябва правилно да се избера смазка, като шофьорът е наясно какви характеристики трябва да се вземат предвид. Синтетиката, например, не е много подходяща за стари автомобили.


масло двигател


При съвременните автомобили разходът на масло е приблизително от 0,1% до 0,3% от общия разход на гориво за определен участък от пътя. Водачът трябва периодично да проверява нивото на маслото. Причината за потреблението може да бъде изтичане, когато целостта на уплътненията и уплътненията е нарушена.

Мнозина шофьори не са наясно къде отива маслото. То непрекъснато се изпарява, като отпадъчният материал излиза през изпускателната тръба. Всички двигатели консумират масло, тъй като е необходимо да се смазват компонентите и частите им. Лубрикантът изгаря заедно с горивото в горивната камера, част от маслото остава върху цилиндрите.

0 от 500
  • #16
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Смолец ( преди 1 година )
    Когато нивото на маслото падне толкова,че масломерната пръчка не може да го достигне се купува по-дълга.
  • #15
    16 rate up comment 3 rate down comment
    Cobra ( преди 1 година )
    Всякакви глупости са писани в коментарите.Карах Хонда, до едно време харчеше нормално от маслото, рядко се налагаше доливане и не повече от литър между всяка смяна. Накрая двигателят се издуха и взе да харчи много отиде при Надин.Сега карам Опел, изобщо не харчи никакво масло. Ако щете вярвайте, това е факт.
  • #14
    19 rate up comment 3 rate down comment
    Хм ( преди 1 година )
    Нормалният разход е от max до min за 10 хил. км при нормална експлоатация, грубо казано. Това за масовите коли е 1 литър. Ако редовно се кара на 4000об/мин,естествено ще е повече. Впрочем, при достигане на средата на щеката е добре да се долее до max за да се опреснят добавките. За мен най-важното е да се слага подходящото масло точно за определения двигател(не марка и модел на колата! ), защото има добри иначе масла, които въобще не стават за някои двигатели.
  • #13
    13 rate up comment 5 rate down comment
    До 11 ( преди 1 година )
    Кой знае какви кошници си карал,има както и такива японски и френски, които си "зобат" масълце,дотук- немски,френски и италиански дизел без да пипват масло от смяна до смяна, японски бензин,1.6 Хонда на 10000 км около 0.5-0.6.л консумация на масло,но за мен това е нормално
  • #12
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Некой си ( преди 1 година )
    За 1.6 vti в сервизната книжка пише, че нормалното е до 1 литър на 1 000 км...
  • #11
    25 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Докато карах немски коли, винаги имах туба за доливане в багажника, откакто минах на френски и японски, изхвърлих тубата. Карам по един и същи начин, 30-35К км на година.
  • #10
    15 rate up comment 12 rate down comment
    до#7 ( преди 1 година )
    А случайно да се замисли, че и от годините и километрите също зависи? А да знаеш случайно, че някои двигатели, както и да ги караш не горят масло, а други имат повишен разход, дори при спокойно каране? Ще ти кажа, че до този момент на японска кола не съм доливал масло с изключение на една дърта Мазда 323Ф 1,5 мотора, който не само беше издухан, но и си е маслояд. От немските всичките са ми харчели масло до една без изключение. От ВАГ групата според мен са най-големите маслояди и БМВ също.
  • #9
    11 rate up comment 12 rate down comment
    Калая ( преди 1 година )
    Аз доливам всеки ден по 1 кофа на Москвича
  • #8
    17 rate up comment 34 rate down comment
    Propov ( преди 1 година )
    За мен колата ако не пипва масло изобщо, начии шофера е заспал и освен че кара като *** слага и супер гъсто масло. Това не е нормално. Колкото повече натискаш мотора, толкова и масълце ще пипне. Съответно ако мотора ти е стегнат и го натискаш мъжки, трябва и тънко масло да сипваш да му е леко на мотора да се развърта с кеф. То ест от където и да го погледнеш за радостно шофиране е нормално да доливаш масло. Ако си пенсионер на пътя и скръндза в живота - най добре сипвай грес.
  • #7
    35 rate up comment 3 rate down comment
    Някой ( преди 1 година )
    Освен от самия двигател, зависи и значително от стила на каране. Магистралното каране води до по-висок разход на масло. Тези, които се хвалят, че не доливат масло, обикновено карат предимно със сравнително ниски скорости и под 10000 км годишно.