IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова идея – кабел в тротоара за зареждане на автомобили

Пилотният проект вече работи на 20 места в Бедфордшир

Иновативно решение за зареждане на електрически автомобили в домашни условия, бе приложено от общината на Централен Бедфордшир в Англия, северно от Лондон.


electric_car_charging.jpg
 

Експериментът засега обхваща обособяването в земята на 20 места с т.н. Gul-e канал, в който се инсталира специалния кабел за зареждане на електрически или плъгин автомобили, съобщава transportandenergy.com.

Пилотният проект е предвиден за нуждите на собственици на електрически автомобили, които нямат лични гаражи със зарядни станции и паркират колите си на улицата. И ще продължи до януари 2023 г., а след това властите ще анализират мненията и впечатленията на ползвателите, което ще определи и бъдещето на идеята.

На пръв поглед изглежда не толкова трудно да се реализира на повече места, но доколко е ефективно и дали енергийната система на различните локации го позволява, тепърва ще се установява.

Изграждането на специално проектирания кабелен канал, наречен Gul-e, няма да пречи и на пешеходците да минават по тротоарите. Собствениците на тези 20 жилища, които вече използват Gul-e, се изказват засега много позитивно за нововъведението.

 

 

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Потърсете по името на компанията и Google ще ви предложи картинки на проблемите, които срещата англичаните да си заредят електромобилите. Чудя им се - купуваш си нещо и не знаеш как ще си го зареждаш?!
  • #7
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тролейна система на всяка уличка ли?! Звучи като лозунг, но е поредната дивотия, която може да ви хрумне. Да не говорим как качествено беше построена тролейната система преди ( както и всичко останало), та непрекъснато имаше огромни проблеми. Предвид на хаоса в енергетиката и как безразборно се строи няма изненада, че има огромни проблеми с инфраструктурата. Като почнем от малките села и стигнем до София.
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Боогарскии гении ( преди 1 година )
    В България има по добра система нарича се тролей не само зарежда ами представете си зарежда се в движение.Найс хъ?!
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Зарежда го ама за 10 часа и пак е само около къщи
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Проблем за момента е че голяма част от инфраструктурата се изгражда по различни проекти с пари от европейските фондове. Като никой не предвижда за поддръжка. Циркът ще е след 2-3 години като се наложи да се ремонтират пораженията
  • #3
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това може да го направят само в англосаксонски и немскоговорящи държави. Може би и викингите. За всички останали технологично не би било възможно.
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Предполагам, че следващия проект ще е спускане на кабели от балконите.
  • #1
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Stoyanov ( преди 1 година )
    Глупости.