IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

MG4 може да бъде първият наистина масов електромобил в Европа

Хечбекът с компактни размери и достъпна цена вече е на път към Стария континент

От известно време чакаме електрическите превозни средства да постигнат ценови паритет с автомобилите с изкопаеми горива. В момента електромобилите все още са доста по-скъпи и това доведе до твърдения, че те просто са играчки за богатите, които показват добродетели, а не следващото поколение личен транспорт. Това обаче може да се промени, съобщава Forbes, като посочва и колата, която има шанс да извърши истинска революция на пазара в Европа.


MG4


Първата партида от автомобили MG4, известни като Mulan в Китай, вече пътува за Стария континент. Това е хечбек, който има шансове да се превърне в семейния електрически модел, чакан от европейците. Преди няколко години изглеждаше, че Tesla ще пусне достъпен електромобил, но явно американците, поне за момента, са оставили на заден план разработката на кола на ток за 25 000 долара.

Вместо това, очевидно Китай ще бъде страната, която първа ще намали разходите за електрификация. Въпросът е коя марка ще бъде водеща, а отговорът изглежда е MG. Този бранд е добре познат във Великобритания, където историята му започва през 20-те години на миналия век. Извън Обединеното кралство марката MG e известна със своите типично британски открити спортни коли от 60-те и 70-те години.


MG4


Когато компанията MG Rover фалира през 2005 г., китайската Nanjing Automotive придоби нейните марка и фабрика. След това тя стана собственост на SAIC Motor през 2007 г., като MG продължи да сглобява коли във Великобритания, но това приключи през 2016 г. Сега всички превозни средства на MG се правят в Китай, като постепенно марката се насочва към електромобилите, в които вижда начин за възстановяване на позициите си на световните пазари.

Нейният първи модел, изцяло задвижван на ток, беше MG ZS EV – SUV-автомобил на висока цена, който се предлага и във версия Long Range. Той беше последват от MG5 EV – едно от първите електрически комбита на пазара (много по-достъпно от Porsche Taycan Sport или Cross Turismo). То също има версия с увеличен пробег. Колата, която Европа чака, обаче, не е нито SUV като MG ZS EV, нито семейно комби като MG5 EV.


MG4


Въпреки че SUV-моделите са най-продаваните в Европа, както и в САЩ, компактните автомобили все още си остават „колите на народа“, като са най-подходящи за европейската градска среда. На Стария континент все още има много такива превозни средства - Ford Fiesta и Focus, Vauxhall/Opel Corsa, VW Polo и Golf, както и Toyota Yaris. Тези автомобили имат място за петима пътници, като стават дори за превозване на по-големи товари, когато задните седалки бъдат свалени.

Точно такъв е и форматът на MG4, който в момента си проправя път към Европа. Засега не са обявени всички спецификации на модела, но е известно, че той ще се предлага с батерия с капацитет 51 или 64 кВт/ч, които осигуряват пробег от 350 или 450 км. Моторите са съответно 168 и 201 к.с., което ще позволи ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от 8 секунди.


MG4


Нито една от тези спецификации не отличава MG4 от вече пуснатите на пазара Volkswagen ID.3 или Cupra Born. Ключовата разлика е в цената, която може да бъде решаваща, ако бъде комбинирана с дълга гаранция и приемливо качество. Твърди се, че цените на MG4 ще започват от 25 000 лири (29 000 евро), което е истинско постижение. В момента най-евтинито Renault Zoe стартира от 32 000 лири (38 000 евро), Nissan Leaf започва от 29 000 лири (34 000). Базовият Volkswagen ID.3 е още по-скъп - 36 195 лири (42 500). И ако тези цени се потвърдят, то MG4 може да се окаже отлично предложение.

Правейки MG4 още по-интересен е фактът, че това е първата кола на MG на неговата модулна мащабируема платформа. Тя поддържа батерии с капацитет до 150 кВт/ч, което би позволило пробег от 800-1000 км. Това няма да е MG4, но показва големите амбиции на марката. Факт е, че електрическите автомобили на MG не са перфектни. Тяхната информационно-развлекателна система, макар и подобрена при последните модели, още е далеч от лидерите в индустрията. Възможностите за свързаност са ограничение, но пък пазарът търси именно достъпни електромобили, така че MG4 е стъпка именно в тази посока.


0 от 500