IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хората не купуват електромобили заради екологията

Проучване показва, че евтиното зареждане също не е най-важният аргумент за потребителя

Шведският производител на електрически автомобили Polestar проведе пазарно проучване, за да разбере защо хората купуват автомобили, които работят с чисто електричество. И резултатите от него определено са доста любопитни.


Polestar


Както е известно, повечето съвременни производители на електрически автомобили рекламират колите си като „екологично чисти“ и „напълно безвредни за околната среда“. Някои от тях посочват, че с покачването на цената на бензина ежедневното електрическо зареждане струва значително по-малко на собственика. Но се оказа, че хората в електрическите автомобили са привлечени от съвсем други качества.

Изследването на Polestar показва, че мнозинството от шофьорите (55%) имат съвсем различни причини за покупката на електромобил и те не са свързани с опазването на околната среда. Най-атрактивните за потребителя характеристики на електрическите автомобили се оказват огромните екрани на информационно-развлекателните системи и гласовите асистенти, както и възможността за свързване с мрежата и интегриране в съществуващи цифрови екосистеми.

Вторият най-популярен аргумент в полза на електрическите автомобили е експлозивната им динамика, която привлича около 44% от потребителите. Екологията се е превърнала в основен мотивиращ фактор само за 12% от поколението Z (на възраст от 18 до 24 години). При милениалите (хората на 25-40 години) тази цифра е два пъти по-ниска, а за автомобилистите от по-старото поколение (57-75 години) е три пъти по-ниска.


0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До Гошко ( преди 1 година )
    Много електромобили имат възможност за тунинговане със звук, и то от готиния - на мощните ДВГ-та. Те това ти е комбинацията - хем евтино зареждане, хем динамика, хем като искаш як звук си го пускаш. Единствените сериозни проблеми са скъпите батерии и случаите със самозапалванията им, но с новите поколения батерии и това ще бъде разрешено.
  • #10
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Моите причини ( преди 1 година )
    1) Безплатните зони, най-важното, заради което избрах ел2) Интерес към новото - карал съм газ, бензин, дизел, няколко турбодизела3) Градски размер и маневреност - другата ми кола е голяма и мразя да я карам в града4) Цена на зареждане/поддръжкаСлед 20к километра добавям още няколко5) Включваш и тръгваш без да загрява, да стига работна температура и пр. глупости6) Не мирише на изгорели газове7) Не ми пука за нея, понеже е малка и изглежда смешно
  • #9
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Колега, прав си ( преди 1 година )
    На мен лично мечтата ми е да имам възможност да гледам и ползвам кон
  • #8
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Cobra ( преди 1 година )
    Аз бих взел ако имам възможност заради безплатното паркиране в синя и зелена зона, поне засега. Също и защото не обичам да ми димят разни дизели, но всъщност ако аз купя електромобил, дизелите пак ще се димят, докато са разрешени. Малка електрическа кола е идеалното решение за градско каране, ако не броим цената на самата кола.
  • #7
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Колега, прав си ( преди 1 година )
    На мен лично мечтата ми е да имам възможност да гледам и ползвам кон
  • #6
    7 rate up comment 10 rate down comment
    carpe_diem ( преди 1 година )
    Купуваме си ги, просто защото ни кефят. Както други хора ги кефи да си купят кон и да си разцъкват с него, да му купуват сено, да си го "паркират" в обор, да му ринат лай*ата и т.н.
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Статистиката е правилна, само представянето на Пешко (т.е. по същество руския сайт, от който е превеждал), е подвеждащо. Едно е 44% да са задраскали "Харесвам големи екрани", друго е да го поставят на първо място по важност за избор на автомобил. Статистиката показва кои фийчъри се харесват от най-много хора, а не важността им.
  • #4
    13 rate up comment 3 rate down comment
    FenIX ( преди 1 година )
    Е тия екранчета може да ги има и в коли с ДВГ и не е нужно колата да е електрическа.
  • #3
    12 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Екранчета и гъзария, а? Повтаряме изводите на Apple? Жалка история. По-високо КПД, практичност, функционалст и свързаност с други решение ( особено фотоволтаиците), което всичко означава по-евтино обслужване и по-евтина цена на километър.
  • #2
    26 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Големите екрани са последното нещо, което би ме накарало, дори би ме отвратило. Прекомерната свързаност, също. Но при ел. коли го няма нещото, което може да ти разтупти сърцето както при ДВГ - усещането за колата! Каквато и динамика да има на старт.. усещането го няма. Някои ще ме разберат, други не, в крайна сметка е въпрс на вкус.