IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо от колата понякога бие ток и как да се отървете от него?

Не е задължително причината да е проблем в електрическата система

Броят на електрическите уреди и системи в автомобила непрекъснато се увеличава. Ако възникнат проблеми с окабеляването на колата, понякога много трудно се открива мястото, на което е прекъсната веригата. Под тялото на превозното средство са скрити стотици кабели, които отговарят за работата на определени системи.


електричество


Не всички повреди обаче могат да бъдат обяснени с повреда на окабеляването. Това включва ситуации, при които автомобилът започне да „бие“ с ток, като причините може да бъдат най-различни.

Бордовата мрежа на всяко превозно средство работи с напрежение от 12 V. Това не е случайно, а е направено, за да гарантира безопасността при употреба. В случай на токов удар, служителят на сервиз или шофьорът на автомобила ще почувства лек дискомфорт, като далеч по-неприятен е ефектът на изненадата, защото човек няма как да знае кога точно ще настъпи токовият удар.


електричество


Най-често причината се крие в статичното електричество, което се създава по време на работа на автомобила. Някои детайли могат да се наелектризират, като този ефекти се среща по-рядко при автомобилите с кожен салон. Има обаче и други фактори, които водят до токов удар – прекъсване на проводници с високо напрежение, поява на искра, както и работата на допълнителни източници в колата, които създават голямо натоварване на мрежата.

Съществуват няколко начина за премахване на това явление. Ако токът идва от взаимодействие с каросерията, говорим за статично електричество. За да се предотврати натрупването на електричество върху тази част от колата, то тя трябва да бъде заземена – нещо, което много собственици на автомобили не знаят. За тази цел използват антистатични ленти (антистатици - на снимката по-горе), които се монтират върху каросерията. По правило те са във формата на гумени ленти, в които има графит, тел или метален прах.


електричество


Ако токът се появи в салона, това може да се обясни с взаимодействието с материалите от интериора. В такъв случай трябва да се подходи по-внимателно към избора на облекло на шофьора и пътниците. Освен това, може да се използват специални аерозоли, които не оставят петна в кабината. Шофьорът също така трябва да почиства салона своевременно и да не позволява да се събира много прах.

0 от 500