IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уволнените от Tesla отиват при конкурентите

Много от освободените служители остават в автомобилната индустрия

През тази година Tesla започна масови съкращения. Заради „лошите предчувствия" относно перспективите пред глобалната икономика, изпълнителният директор Илон Мъск нареди спиране на набирането на персонал и съкрати около 10% от служителите.


Tesla


По информация на агенция Punks & Pinstripes, точно 457 души са били освободени от Tesla през последните три месеца, като около 1/4 от тях от тях в крайна сметка са отишли при конкуренти на американския автомобилен гигант. „Лидер“ по този показател е Rivian, където са наети 56 бивши служители на Tesla. Компанията пусна електрически си пикап R1T и така изпревари конкурента си, който бави старта на производство на Cybertruck.

На второ място сред автомобилните компании е Lucid Motors - производител на седана Lucid Air, който значително превъзхожда Tesla Model S Long Range по отношение на пробега. Тази компания е привлякла 46 човека, които са работили за Мъск.

Само осем души, които са работили в Tesla, са преминали към по-традиционните автомобилни производители, включително General Motors и Ford. Така общо около 21% от бившите служители на компанията вече работят за нейните преки конкуренти.

Що се отнася до неавтомобилните компании, 51 служители са получили работа в Apple, същият брой - в Amazon, 29 и 23 - съответно в Google и Microsoft. Други 10 са успели да отидат в космическата компания на Мъск - SpaceX.


0 от 500
  • #47
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ето ти и от страницата за термопомпа в Уикипедия:Популярни примери за термопомпи са хладилниците и климатиците. Според вида на топлообменниците термопомпите биват въздух-въздух, въздух-вода, вода-земя и въздух-земя. Най-често използваните термопомпи са от типа въздух-въздух. Термопомпите обикновено могат да работят двупосочно (прехвърляйки топлина от първия топлообменник към втория или обратно), като по този начин те могат да затоплят или изстудяват средата, която трябва да се климатизира.
  • #46
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Смешен си вече!Ето от статията за хладилник в УикипедияХладилникът е търговски и домашен уред , състоящ се от термично изолирано отделение и термопомпа (механична, електронна или химическа), която пренася топлина от вътрешността му към външната среда, така че вътрешността му се охлажда до температура под температурата стайна температура.
  • #45
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Относно 100% КПД. Конкретен пример.Според всички източници, 1 литър дизелово гориво има калоричност еквивалентна на 10 kWh.Ако изгориш 10 литра с енергийна стойност 100 киловатчаса, в обикновен котел с 90% КПД, ще получиш 90 киловатчаса топлинна енергия, ще ми обясниш ли как от тях се добиват 105 киловатчаса топлинна енергия в кондензен котел от същото количество гориво и същите тези 100 киловатчаса енергия? Откъде идват допълнителните 5 киловатчаса?
  • #44
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хладилникът не е термопомпа. Имат само една прилика. Това е инженерен факт. Точно както е факт, че НЕ МОЖЕШ да имаш система или уред с КПД над 100%. Прекратяваме всякакви разговори, докато не кажеш какво образование имаш и какво работиш. Все ще се намери някой да се гаври с теб. А ти какво ще научиш и дали си способен изобщо нещо да научиш, не е мой проблем.
  • #43
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Познах!Не можеш да дадеш и 1 конкретен пример, а на мен 10 поста няма да ми стигнат само да изброя глупостите, които си изприказвал за последната седмица. И точно така. Има стотици видове термопомпи с малки или големи разлики, но всички те са термопомпи. Както виждаш дори една-единствена разновидност на термопомпата - хладилника, може да има десетки и стотици разновидности, а ти твърдеше, че хладилника не е термопомпа.За тебе термопомпа беше само геотермалната термопомпа и нищо друг ...
  • #42
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ти си от хората, които раздават акъл навсякъде, но не знаеш ( и най-вероятно и не можеш) нищо. Най-вероятно си направил пари покрай адвокатсването, но това не означава нищо, просто ти е дало фалшиво самочувствие. Ако беше в Украйна, на фронта и се пишеш ветеран, няма да издържиш и ден. По-елементарен пример е отидеш в Стани богат и да объркаш въпрос за 1 000 лева. Но аз не мога да те спра да твърдиш дивотии, като почнем от система с КПД над 100% и стигнем до другите неща.
  • #41
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 40 ( преди 1 година )
    Не, не, не. Дори не разбираш цитати от уикито и "рекламните" обяснения. Най-елементарният пример е да си пуснеш колата да работи непрекъснато, да изключиш хладилника от тока или аз да направя преносим телевизор на колела. За теб малките разлики нямат значение, защото си адвокат. По твоята извратена логика няма значение дали купуваш тостер, хладилник или кола, защото имат електроника, нали така? Много примери мога дам какво си сбъркал, но защо да го правя?
  • #40
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А както виждаш на тебе ти липсват основни познания както за принципите, така и за терминологията. Кажи засега аз какво съм объркал?Хладилника ли не е термопомпа? Парната турбина ли не е парен двигател? Хладилната чанта с компресор или пелтие ли не е вид хладилник и термопомпа едновременно? Всички мои твърдения са верни колкото и абсурдни да са ти се стрували в началото, само защото не знаеш за тяхното съществуване. Бъди конкретен и кажи какво точно съм объркал?
  • #39
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Разбира се че е безсмислено за такива като тебе, които никога не са ходили на къмпинг или на пикник. Или пък на язовир и палатка. Или пък нямат кемпер. Хайде да не изброявам, че ти до преди два дни не знаеше че има "хладилни чанти с жички".А какво става с хладилника като го изключиш от контакта? Да не се превръща в шкаф? Хайде хладилника е лесен а какво става с климатика когато го изключиш от контакта? Вече не е помпа, а е какво? А като изключиш ДВГ от контакт спира ли да е двигател?
  • #38
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Липсва ти елементарното разбиране на принципи и кое какво е във физиката. Липсва ти и елементарното разбиране да не усложняваш неща, които вече работят.