IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо спирачките не трябва да се пропускат при модифициране на колата

Mercury Comet с 1300 к.с. катастрофира тежко заради пропуск на собственика си (ВИДЕО)

Когато конструират или модифицират автомобил, хората наблягат твърде много на мощността и производителността при движение по права линия, като пропускат спирачките. Ето какво обаче се случва, когато някой направи подобна грешка.


Mercury Comet катастрофа


През декември миналата година екипът на YouTube-канала AutotopiaLA снима филм за една легендарна кола - Mercury Comet от 1964 г. В продължение на 23 години нейният собственик прави различни подобрения, които му струват стотици хиляди долари. Основният акцент е върху двигателя – Chevrolet V8, чийто работен обем е 632 кубически инча (10,4 литра). Благодарение на масивния компресор мощността на мотора достига цели 1300 к.с..

Това феноменално количество мощност трябва да бъде съчетано със също толкова мощни спирачки, но те не са променяни през последните 17 години. И резултатът не закъснява – докато снимат видеото, собственикът установява, че педалът на газта е залепнал и трябва да натисне спирачките, за да намали. Не е изненадващо, че спирачките прегряват, което води до катастрофа.



От кадрите, споделени в YouTube, показват, се вижда, че колата ускорява до около 80 км/ч, когато спирачките отказват малко преди кръстовище. Автомобилът преминава на червено светофар и се удря в задната част на черна Honda Odyssey. Катастрофата е сериозна и се влошава от факта, че и шофьорът, и пътникът са само с предпазни колани (въздушни възглавници няма).

От силния удар пасажерът удря лицето си директно в металното арматурно табло, докато шофьорът се опитва да се предпази с ръце, което му струва контузия на лакътя. За щастие, нараняванията на двамата, както и на водача на минивана не са сериозни, но пък колата е пострадала жестоко.


0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не си разбрал правилно. Спирачките бяха прегрели преди кръстовището заради ***'дала на газта, а при наближаване на кръстовището, спирачки въобще нямаше и въпреки, че шофьорът изключи от скорост, се забиха по инерция в предната кола. Ако имаше малко време да помисли, вероятно ако не беше изключил от скорост и просто беше изключил от контакт, двигателя поне малко щеше да го спре, особено ако включи по-ниска предавка, вместо просто да чака сблъсъка.
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Куку ( преди 1 година )
    Не разбрах как точно и какви спирачки ще спрат 1300коня,при положение ,че *** на газта е заседнал при подадена газ.