IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Работниците на "Лада" ще правят... калашници

Вместо Lada Vesta, занапред част от служителите на АвтоВАЗ ще произвеждат оръжие

Работниците от завода на Lada в Ижевск занапред ще правят.... калашници, съобщава "За Рульом", като се позовава на добре информиран източник. Около 80 служители от предприятието вече са прехвърлени временно в съседния ИМЗ, където ще произвеждат автомата Калашников АК-12, основното въоръжение на руската армия, както и друго леко стрелково оръжие.
    
     
Калашников, АК-12, Ижевск
Автоматът АК-12, калибър 5.45 мм, е основното стрелково оръжие в руската армия в момента
     
      
Заводът в Ижевск, в който някога се сглобяваха автомобили от марката "Иж", в последното десетилетие бе собственост на контролираната от Renault група "АвтоВАЗ", и правеше основно бестселъра Lada Vesta. След руското нахлуване в Украйна и санкциите обаче французите се оттеглиха, както и повечето поддоставчици, и сега заводът бездейства.

Това роди идеята автомобилните работници да бъдат предложени на съседния оръжеен завод, който в момента е претоварен с държавни поръчки. Според източника на ZR, програмата ще се разшири и скоро към първите 80 работници ще се присъединят и други. Има и планове част от бездействащите бивши служители на АвтоВАЗ да бъдат командировани в Набережние Челни, където е заводът на Камаз. Още не е ясно кога автомобилният завод в Ижевск ще може да поднови работа, макар руското правителство да настоява, че производството ще бъде съхранено.

0 от 500